Tvrđava Gradina Srebrenik

Od ukidanja viza Makedoniju napustilo više od 100.000 osoba

Od prvi decembra 2009. godine kada su državljanima Makedonije ukinute vize za EU tu zemlju je napustilo preko 100.000 ljudi i nisu se vratili nazad, objavio je makedonski list Dnevnik.
Prema podacima makedonskog Ministarstva vanjskih poslova od prvi decembra 2009. godine do 31. marta 2010. godine 829.893 Makedonaca napustilo je rodnu zemlju, dok je u Makedoniju ušlo 722.417 osoba, što je razlika od 101.476.

Ipak, kako piše Dnevnik, ovi podaci nisu zabrinjavajući, jer su podaci o izlascima u ulascima u zemlju slični prošlogodišnjim, iako tada u Makedoniji nije bilo bezviznog režima.

Naime, od prvi decembra 2008. godine do 31. marta 2009. godine Makedoniju je napustilo 703.231 državljana, a vratilo se 614.661 osoba.

Sredinom prošlog mjeseca istekao je zakonski rok od 90 dana, te prva grupa građana koja je napustila Makedoniju u decembru prošle godine se trebala vratiti. Ipak, još uvijek nema podataka o tome da je neko od makedonskih građana pritvoren u nekoj od zemalja EU zbog ilegalnog boravka ili rada na crno.

Iz makedonskog Ministarstva vanjskih poslova saopštili su kako se vizna liberalizacija odvija bez većih problema i poteškoća. Bilo je nekih problema oko toga što su građani Makedonije u zemljama šengena tražili politički azil, međutim vlada Makedonije je poduzela mjere kako bi spriječila moguće nastajanje problema.

“Dobro je što vlada Makedonije brzo i efikasno reagira na problem većeg broja državljana koji traže politički azil”, kazala je Tanja Fajon, izvjestilac za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu.
(Sarajevo-x.com)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši