OD POPLAVA NISMO IZVUKLI POUKU: Ovako izgleda rijeka Spreča danas

STRAH OD POPLAVA: Rijeka Spreča još nije izlila, a samo što nije; POPLAVE U KALESIJI: Spreča izlila iz korita, prekinuta putna komunikacija; Spreča prijeti novim poplavama, pred stanovnicima noć bez sna; POPLAVE: Spreča ponovo prijeti… samo su neki od naslova koje smo imali pred i tokom padavina sredinom maja 2014. kada su se desile poplave koje su prevazišle rekord zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja. Samo u periodu od 48 sati (13-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Herceovine oko 150 l/m².

Iz korita su se izlile rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor,Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidović, Ključ, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja. Ugroženo je područje uz rijeku Savu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je 15. maja stanje prirodne nesreće a Vlada RS je 17. maja proglasila izvanrednu situaciju na cijelom području Republike.

Građani sa zebnjom pratili su informacije o poplavama koje su tih dana pogodile pojedine dijelove BiH, a mnogima su i danas u mislima katastrofalne poplave koje su paralizirale BiH tokom 2014. godine.

Aktivirana su mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti. U prekidu su bile brojne komunikacije, porušeni su pojedini mostovi. Do nekih mjesta se moglo stići samo čamcima ili helikopterima.

Prema prvim procjenama načinjene štete iznose nekoliko milijardi KM. Predsjednik Vijeća ministar BiH Bevanda je 10. jula 2014 izjavio da štete iznose oko 15% BDP. U sektoru saobraćaja (drumski, željeznički) načinjena je materijalna šteta oko 200 miliona KM. Direkte ili indirektne posljedice poplave obuhvataju milion i po građana u BiH.

Nakon povlačenja vode, zbog uginuća velikog broja životinja, prijetila opasnost od zaraze.

Iz svega toga nismo izvukli pouku, jer i dan danas, bacamo smeće uz riječne tokove koje na kraju završi u rijekama. Smeće kada se nagomila ne može pustiti vodu da prođe i pitanje je vremena kada će sva ta količina smeća i vode jednostavno prepreku ispred sebe odnijeti. Razlog zbog kojeg ovo sve pišemo jesu upravo fotografije koje smo dobili od našeg Valtera i drvenog mosta na rijeci Spreči kojem sve ovo gore pomenuto prijeti.



 

The post OD POPLAVA NISMO IZVUKLI POUKU: Ovako izgleda rijeka Spreča danas appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]