Od 1.avgusta skuplji duhan

490x370_motanjePoreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za motanje i pušenje dužni su da 1. augusta, kada počinje primjena Izmjena i dopuna Zakona o akcizama, popišu zalihe duhanskih prerađevina i popisne liste dostave Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH do 8. augusta.

Ovim izmjenama zakona predviđeno je, između ostalog, da će akciza na duvan za pušenje ove godine iznositi 78 KM po kilogramu, saopšteno je iz UIO BiH. Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom duvanskih prerađevina dužni su da Upravi do 8. augusta prijave nove maloprodajne cijene, te da u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista na novu osnovicu obračunaju i uplate razliku akcize.

Sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje dužna su da na zatečene zalihe, utvrđene u popisnim listama, obračunaju akcizu prema novom zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplate na Jedinstveni račun UIO razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize. Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

“Izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definisan novi način oporezivanja duvana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duvanske prerađevine u EU”, navodi se u saopštenju.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]