Nove optužnice za falsifikovanje diploma

U dvije posebne optužnice uposlenici Odjela za obrazovanje Z.K. (40) i Odjela za javnu sigurnost M.H. (38) terete se da su nabavili i prilikom zapošljavanja upotrijebili falsifikovane diplome o završenoj srednjoj školi. Optuženom Z.K. stavlja se na teret da je kao dokaz o završenom srednjem obrazovanju po konkursu iz 2011.godine predao ovjerenu kopiju falsifikovane diplome o završenoj Mašinskoj školi u J.U. Mješovita srednja škola Srebrenik.SetWidth678-diploma-2306

Za istovjetne radnje tereti se i optuženi M.H., koji je optužen da je 2003.g upotrijebio falsifikovanu diplomu o stečenom zvanju mašinskog tehničara u Tehničkoj školi „Kosta Abrašević“ u Šapcu. Tokom provjera po prijavama nadležnih službi u Vladi distrikta Tužilaštvo je utvrdilo da niti jedna od navedenih javnih isprava nije izdata od strane naznačenih obrazovnih ustanova, saglasno čemu je odgovorna lica optužilo za njihovo falsifikovanje.

Kao i u većini prethodnih slučajeva optuženima je takođe stavljeno na teret i da su navodili Vladine službenike da ovjeravanjem kopija lažnih diploma potvrde neistinit sadržaj, te da lažne podatke o njihovoj školskoj spremi unesu u radne knjižice. Pored toga optuženi M.H. tereti se i da je na osnovu lažne diplome pribavio rješenje o nostrifikaciji inostrane školske isprave.

Tužilaštvo je tokom istrage prikupilo dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su optuženi počinili krivična djela Falsifikovanje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja. U skladu s takvom ocjenom podizanjem novih optužnica ovaj organ krivičnog gonjenja nastavio je procesuirati osobe odgovorne za nabavku i upotrebu falsifikovanih isprava o školskoj spremi u organima uprave Distrikta.

Odlučujući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta prihvatio je optužnice u cjelosti, čime je potvrdio osnovanu sumnju da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete. Od početka godine Tužilaštvo Distrikta je za upotrebu falsifikovanih dokumenata o školskoj spremi u lokalnim organima javne uprave optužilo ukupno devet osoba tereteći ih za falsifikovanje isprave i druga krivična djela protiv pravnog saobraćaja.

S druge strane usljed utvrđene vjerodostojnosti diploma, zastare krivičnog gonjenja i drugih razloga u sedam slučajava istraga nije otvarana ili je pak nakon pokretanja obustavljena. U fazi istrage još se nalazi sedam istovrsnih predmeta, od ukupno 23 koliko ih je po prijavama Vladinih službi otvoreno sredinom prošle i početkom ove godine.

(ebrcko.net)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]