Ništa od pojeftinjenja automobila iz Njemačke

Savezni upravni sud u Lajpzigu potvrdio je zabranu upotrebe automobila s dizelskim motorom, koje su donijeli lokalni sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu nakon što je udruženje za zaštitu okoliša i potrošača DUH tužilo gradske vlasti zbog previsoke koncentracije zagađenosti zraka.Presuda ne znači da će se zabrana provoditi, niti je definiran način, već samo da pokrajine i gradovi imaju pravo uvesti zabranu u cilju sprečavanja zagađenja. Trenutno se u Njemačkoj u 70 gradova bilježe vrijednosti više od onih koje dozvoljava Evropska unija.

Međutim, težište s ove značajne odluke u borbi protiv zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini se prebacilo na potencijalne cijene automobila na dizelski pogon. Bosanskohercegovački uvoznici su uvjereni da do pojeftinjenja neće doći u skorije vrijeme.

Anton Lesko iz autosalona Kramar kazao je za Klix.ba da su medijska izvještavanja o potencijalnim zabranama za saobraćanje automobila s dizelskim motorom pod utjecajem kompanija za proizvodnju električnih automobila.“Čiste su gluposti da može doći do zabrane prometa za 15 miliona automobila na dizelski pogon u Njemačkoj. Već dvije godine se priča o takvim stvarima. I mi čekamo da ti automobili pojeftine, jer bi to nama išlo u prilog. Ali od toga nema ništa”, kategoričan je Lesko.

Napominje da Kramar posluje u Njemačkoj i da su upoznati o navedenoj situaciji.

“Takve informacije plasiraju mediji pod utjecajem kompanija za proizvodnju električnih automobila. U Štutgartu ne možete ući u jednu ulicu, a ne u grad. Imate jednu glavnu ulicu u koju ne možete ući”, kazao je Lesko za Klix.ba, napomenuvši da se te zabrane odnose samo na ulazak u glavnu prometnicu gradova.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj trenutno postoje tek tri grada u kojima je zabranjen ulazak automobila u glavnu ulicu. (KLIX)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]