Najveća NATO-ova vježba posvećena odgovorima na prirodne katastrofe biće održana u Tuzlanskom kantonu

U okviru završnih priprema za NATO-ovu vježbu otklanjanja posljedica katastrofe ˝Bosna i Hercegovina 2017˝ koja će se krajem ovog mjeseca održati u Tuzlanskom kantonu, u Tuzli je danas održana obuka LEMA centra za rukovodioce akcije spašavanja, oficire sigurnosti i vođe nacionalnih timova sa područja TK, javlja Anadolu Agency (AA).

Vježba će se izvoditi na više lokacija na području Tuzle, Lukavca i Živinica, a učestvovat će 28 međunarodnih i 60 nacionalnih timova zaštite i spašavanja sa učesnicima iz preko 30 zemalja. Ukupno, predviđeno je da učestvuje oko 700 učesnika iz BiH i 600 iz drugih zemalja, a ovo će biti najveća NATO-ova vježba posvećena odgovorima na prirodne katastrofe.

˝Radi javnosti veoma je važno kazati da je vježba civilnog karaktera i da nema nikakve veze sa sa vojnim aktivnostima, niti bilo kakvim drugim političkim dimenzijama. Vježba je inicirana i prihvaćena na osnovu poplava koje smo imali u maju i avgustu 2014. kako bismo uz pomoć NATO-a sagledali naše stvarne mogućnosti i kapacitete za eventualne naredne nesreće, jer vidimo da ćemo usljed klimatskih promjena najvjerovatnije i u budućnosti imati slične opasnosti˝, izjavio je Samir Huseinbašić, šef Odsjeka za strukturu i obuku u Sektoru za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH i izvršni direktor NATO-ove vježbe za BiH.

Na pitanje koliko su službe spremne da se nose sa prirodnim nesrećama, Huseinbašić je odgovorio da se trebamo još mnogo spremati jer pred prirodnim katastrofama pokleknu i mnogo razvijenije države, poput Sjedinjenih Američkih Država.

The post Najveća NATO-ova vježba posvećena odgovorima na prirodne katastrofe biće održana u Tuzlanskom kantonu appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]