Srebrenik.NETwork

Načelnik općine Srebrenik odobrio smještaj za radnike u SRC Srebrenik

Nakon nekoliko desetina pređenih kilometara, radnici Aide, Dite, Livnice i Konjuha oko 14 sati stigli su u Previle, mjesto blizu Srebrenika. Tu su mještani uz cestu postavili veliki sto na koji su stavili vodu i sokove kako bi se radnici iz kolone osvježili, javlja Dnevni avaz. Radnike je osim velikog broja stanovnika Previla dočekao i veći broj policijskih snaga. Prije Previla, u mjestu Dobrinja mještani su radnicima dijelili namirnice da imaju za daljnjeg puta.

Radnici na svom putu ka Orašju imaju policijsku pratnju koja se nalazi ispred i iza kolone. Pošto radnici idu jednom trakom, dok vozila iz suprotne strane čekaju u koloni da im policija da znak da nastave. Idući u koloni radnici uzvikuju mještanima i vozačima: “Ovdje nevalja idemo u Evropsku uniju hajte i vi. Ovo do čega su nas doveli je sramota za BiH. I usput šaljemo maksuz selam za Bahriju Umihanića koji nam nije mogao ni koricu hljeba poslati kao i svima ostalima koji su u udobnim foteljama”. Očekuje se da će do ranih večernjih sati radnici stići u prostorije Crvenog križa Srebrenik, gdje će prenoćiti.

Crveni križ Srebrenik je dobio dozvolu od načelnika općine Srebrenik, dr. Nihada Omerovića za smještaj radnika iz Tuzle: “Smjestit ćemo ih u sportsku dvoranu. Crveni križ će, koliko bude u mogućnosti, angažovati svoje volontere i odnijeti deke i čaj radnicima. Intervenisat će i Civilna zaštita, kao i službenici iz MUP-a” kazali su Agenciji Fena u CK Srebrenik.

Radnici propalih firmi krenuli su jutros prema graničnom prijelazu Orašje u namjeri da, kako su najavili, napuste BiH, a nakon što vlasti nisu mogli ispuniti njihove zahtjeve.