Na današnji dan preminula muzička legenda glavnog grada BiH i pjevač nezaboravnih Indexa

Davorin Popović Pimpek rođen je 23. septembra 1946. u Sarajevu, a preminuo je 18. juna 2001. godine u istom gradu.

Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog izrasline kraj lijevog uha. Pjevačem je sam sebe prozvao, obično počinjući svoje priče “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”.

U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u kojoj je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a krajem 1964. godine pridružuje se Indexima. Pimpek je bio zaštitni znak grupe sve do njenog kraja, odnosno 2001. godine.

Pjevač je nastupio i na Eurosongu 1995. godine kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek” i tom prilikom je zauzeo 19. mjesto.

Pimpek je jako volio Sarajevo, a i Sarajevo je voljelo njega. Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima. Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine u njegovu čast, nazvana je nagrada “Davorin” koja je kasnije preimenovana u nagradu “Indexi”.

Sa Indexima je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije.

U čast sjećanja na legendarni bend u regiji se već godinama održavaju koncerti Indexi i prijatelji. Iza zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu postavljen je spomenik u čast Pimpeka i Mirze Delilbašića, a u svome gradu je dobio i ulicu.

Legendarni pjevač je preminuo 18. juna 2001. i tako napustio Sarajevo i BiH, ali nije napustio srca svojih obožavatelja. Njegova muzika i pitomi glas su ostali prepoznatljivi i 17 godina nakon smrti.

The post Na današnji dan preminula muzička legenda glavnog grada BiH i pjevač nezaboravnih Indexa appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]