Tvrđava Gradina Srebrenik

Na bh. crpkama gorivo očajne kvalitete!

Neovisno istraživanje koje je proveo Institut za privredni inženjering (IPI) iz Zenice potvrđuje da u BiH i dalje problem predstavlja upitan kvalitet goriva koje se distribuira na našim benzinskim crpkama!

– Na osnovu statističkih podataka, 40 posto vozila u FBiH je s motorom na benzinski pogon, a 60 posto na dizel-gorivo. Na osnovu toga odlučeno je da se testiranje obavi na četiri vozila, dva s benzinskim motorom, “škoda felicija” i “audi 80” i dva s dizel-motorom, “škoda felicija i “ford escort”. Za potrebe ovog testa korišteno je gorivo sa 15 različitih benzinskih crpki – ističe za “Avaz” direktor “IPI” Zenica Fuad Klisura.

Kontrola kvalitete goriva je rađena na način da su uzorci goriva od po pet litara benzina 98, benzina 95 i dizela sipani u prazne rezervoare ispitnih vozila. Kontrolna mjerenja su potom rađena na tri različite stanice tehničkog pregleda koje posjeduju suvremenu mjernu opremu.

– Podaci o porijeklu goriva su bili anonimni, tako da je osigurana objektivnost ispitivanja. Rezultati mjerenja pokazali su da svi uzorci benzinskog goriva zadovoljavajućeg kvaliteta s aspekta koncentracije ugljenmonoksida. No, na vozilu koje ima katalizator mjerenja su pokazala da uzorci goriva sa sedam od 15 crpki ne zadovoljavaju kvalitetom, dok kvalitet dizel-goriva nije bio odgovarajući na dvije crpke – ističe Klisura.

Istraživanje Instituta iz Zenice, nažalost, dokazuje da su neophodne rigoroznije i češće kontrole kvaliteta goriva.

dnevnik.ba

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši