Tvrđava Gradina Srebrenik

Mustafa i Anel se vraćaju u školske klupe

Sutra će braća Mustafa (sedmi razred) i Anel (peti razred) Smajlović iz Kuga ponovo da sjednu u školske klupe zajedno sa svojim amidžićem Nihadom (peti). Zbog neimaštine njih dvojica su bili primorani da na početku ove školske godine napuste školu, a njihov rođak Nihad je iz istih razloga već bio pripremljen da se ispiše iz škole. Pored udžbenika i školskog pribora svakom od njih mjesečno je potrebno po 42,00 KM za vozne karte. Ako tome dodamo da nešto moraju i pojesti u školi onda nam je jasno da bez ikakvih mjesečnih primanja njihove porodice nisu u stanju da im obezbijede uslove za školovanje.
Čim su saznali za ovaj slučaj članovi “Pustinjske ruže” pokrenuli su akciju i veoma brzo smo pronašli rješenje kako da ova dva mališana vratimo u proces obrazovanja, a njihovog rođaka Nihada spriječimo da uradi istu stvar kao i oni tj. da napusti školu. Danas su oni zahvaljujući dobrim ljudima dobili novu odjeću, obuću i školski pribor. Kada smo im najavili da ćemo doći po njih kako bismo ih odveli u radnje i obezbijedili im neophodne stvari Nihad je sav oduševljen rekao da će noćiti kod rođaka Mustafe i Anela kako ga ne bismo slučajno zaboravili, a on bi kako kaže ostao bez onog što mu je prijeko potrebno.
Kada smo stigli u radnju sa odjećom, niko nije ostao ravnodušan na boju njihove kože koja je bila ljubičasta zbog odjeće u kojoj su došli a koja nije primjerena ni za jesenske dane a kamoli za izuzetno hladne zimske uslove. Nakon što je kod kuće na sebe navukao svu novu odjeću i obuću, Anel je sav oduševljen i srećan rekao ”Joj sad kad cure navale na mene”, što je kod nas sviju izmamilo osmijehe na licima jer nam je to bio znak da je naš cilj ispunjen i da smo ovim mališanima prije svega vratili samopouzdanje i vjeru u sebe.
Sav izgubljen od sreće što je dobio priliku da kao i ostala djeca ima prikladnu odjeću, obuću i sav školski pribor Mustafa nam je obećao, da će zajedno sa svojim bratom i rođakom truditi se da u školi postigne što bolje rezultate. Na sve ovo smo im samo dodali da im mi nećemo dozvoliti da dođu u situaciju da ponovo zbog materijalnih stvari moraju napustiti školovanje.

Iako su tražili da ne objavimo njihova imena mi ćemo sa ponosom istaći donatore koji su dali svoj doprinos da ove mališane vratimo u školske klupe:
– Marizela i Bekir Osmanović (BEMA –butik njemačke odjeće) – donirali odjeću u vrijednosti od 200,00 KM za Mustafu, Anela i Nihada i dali su im novčani prilog u iznosu od 60,00 KM
– Nazim Nurković (Musala trend, proizvodnja i veleprodaja obuće) – donacija u zimskim čizmama za Mustafu, Anela i Nihada u vrijednosti od 150,00 KM
– Miralem Jašarević – Srebrenik ……………… 70,00 KM (donacija za prevoz, kuhinju i pribor)
– Samra i Sanel Moranjkić – Srebrenik ……… 50,00 KM (donacija za prevoz, kuhinju i pribor)
– Mubina i Samed Hodžić – Ćojluk …………… 20,00 KM (donacija za prevoz, kuhinju i pribor)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši