Tvrđava Gradina Srebrenik

Ministrica Đurić primila Zdravka Kutlu, direkora J.P.“PP Blidinje“

Branka Đurić, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, primila je danas u radni posjet direktora J.P. „Park prirode Blidinje“ Zdravka Kutlu.

ministrica i kutlePovod današnjeg susreta jesu planovi i  daljnje aktivnosti u ovom Parku prirode,a na kojem Federalno ministarstvo okoliša i turizma  provodi projekt “Zaštićena šumska i planinska područja u Federaciji Bosne i Hercegovine“ za koji je nepovratna sredstva osigurao Globalni fond za zaštitu okoliša (Global Environment Facility – GEF), putem Svjetske banke.  U okviru Projekta predviđena su sredstva za nabavku neophodne opreme za zaštićena područja u FBiH.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, i ministrici Đurić osobno na nesebičnoj potpori, g.Kutle naglasio je važnost nastavka ove dosada uspješne suradnje, i  rješavanja problematike ovoga Parka Prirode, prvensteno misleći na unaprijeđenje cestovne infrastrukture prilaza samoj turističkoj destinaciji, kako bi se olakšao pristup ne samo turistima, već i lokalnom stanovništvu.

-Za Park prirode „Blidinje“ Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) ima veliki interes za njegovim uređenjem, odnosno da uz predviđene grantove namijenjene aktivnostima kojima se bavi lokalno stanovništvo na ovom području, tim ulaganjima omogućimo što bolji ekonomski razvoj ovoga kraja, te da svi možemo uživati u ovom Parku ili  kako ga volim nazvati „raju na zemlji“., kazala je ministrica Đurić, naglasivši da da je plan da park Blidinje može ponuditi posjetiteljima cjelogodišnje turističke sadržaje, od uređenih biciklističkih staza, od kojih prvih 12 km se upravo kompletira, paraglajdinga, vožnje po jezeru I svakako skijanja.

Ovo je destinacija pred kojom je svijetla budućnost, i koja ima sve mogućnosti za razvoj kako zimskog, tako i ruralnog, ljetnog, avanturističkog turizma i koju svakako Federalno ministarstvo okoliša i turizma snažno podržava.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši