Tvrđava Gradina Srebrenik

Ministarstvo nije zaboravilo one koji nisu odradili pripravnički staž

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, u utorak je u dnevnoj štampi objavilo konkurs za prijem nastavnika u osnovne i srednje škole na području TK. Očekuje se da će se prijaviti oko 2500 kandidata sa oko 50.000 zahtjeva. Ove godine, iz Ministarstva obrazovanja nisu zaboravili ni one koji nisu uspjeli odraditi pripravnički staž.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ove godine, pri prijemu nastavnika u osnovne i srednje škole u TK, nastoje pomoći onim kandidatima koji već po deset ili 12 godina rade na određeno vrijeme. Na onim pozicijama, gdje se to moglo napraviti, objavljen je konkurs za posao na neodređeno vrijeme.

«Pri bodovanju, bodovaće se upravo radni staž koji je ostvaren u ustanovama obrazovanja i to je ustvari znak da mi vodimo računa o licima koja se godinama primaju u osnovne i sarednje škole na određeno radno vrijeme», kaže Mersija Jahić – pomoćnica ministrice za obrazovanje i nauku u Vladi TK.

Ministarstvo obrazovanja ove godine nije zaboravilo ni one koji, iz određenog razloga, nisu uspjeli odraditi pripravnički staž te se tako i oni mogu prijaviti na konkurs.

«Za pojedine pozicije mi pretpostavljamo da će možda biti potrebe i da se prime pripravnici. Očekivati je recimo da to bude za pocije nastavnika matematike ili fizike jer nam tu nedostaje kadra. Isto važi i za nastvnike likovnog i latinskog jezika.»

Ove godine, kandidati treba da podnesu unificirani «prijavni obrazac» br. 1A.

«Prijavni obrazac se može skinuti sa službene web stranice ministarstva, međutim ako kandidati nisu u prilici da ga isprintaju, mogu ga preuzeti na pisarnici, tako da im to ne bi trebao biti problem», pojašnjava Jahić.

Konkurs ostaje otvoren osam dana od dana objavljivanja a nakon zatvaranja, škole intervjuiraju kandidate i bodovi se ponovno proslijeđuju resornom ministarstvu. Nakon što bude formirana konačna lista, ista se ponovo vraća školama.

(RTV Slon)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši