Tvrđava Gradina Srebrenik

Majka Denisa Mrnjavca : Ubice moga sina sjede veseli i nasmijani u sudnici

U dosadašnjem postupku koji se na Vrhovnom sudu FBiH vodi protiv Ademira Lelovića i Berina Talića, optuženima za pomaganje maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca 5. februara 2008. godine u sarajevskom tramvaju, majka ubijenog Ana Mrnjavac obratila se dopisom Sudskom vijeću, osjećajući, poput mnogih oštećenih i žrtava u drugim predmetima, da je u potpunosti stavljena u drugi plan.

Na ovaj akt opredijelila se jer joj, kako je istakla, nije data mogućnost da svoje mišljenje iznese na pretresu održanom 4. maja ove godine.

Renomirani advokati i nasmijana lica

– Duboko sam razočarana propisanom procedurom. Zakon dozvoljava optuženima izjašnjenja, mijenjanje iskaza, maksimalno im se izlazi ususret pozivajući se na Konvenciju o zaštiti ljudskih prava. Nasuprot tome, prava moga sina, žrtve ovog najbrutalnijeg huliganskog ubistva, i moja prava – njegove majke i jedine osobe koja je najoštećenija ovom tragedijom, potpuno su zanemarena.

Pitam se da li ta Konvencija štiti “ljudska” ili “neljudska” prava i da li uopće štiti pravo na život? Za mene je strašno bilo slušati i samo čitanje optužnice, po ko zna koji put čuti činjenicu kako su mi ti huligani, ničim izazvani, ubili dijete bez ikakvog razloga. Strašno ih je gledati kako sjede, bez imalo grižnje savjesti, čak veseli i nasmijani i čekaju da ih svi ovi renomirani advokati odbrane – kaže Ana Mrnjavac.

Sudsko vijeće odobrilo je odbrani da se ponovo sasluša Denisov školski drug Anđelo Ružić koji je bio s njim u tramvaju, a Ana Mrnjavac se pita da li zaista ima potrebe Ružića, kojem je zadnji put prilikom davanja iskaza pozlilo, ponovo izlagati novim traumam. Odbrani je dopušteno novo neutropsihijatrijsko vještačenje optuženih, za koje je, prema njenim riječima, više nego jasno da su uračunljive osobe.

Denis Mrnjavac

Bili su sasvim uračunljivi

– Jasno je da su bili vrlo uračunjivi kad su mijenjali jakne, spirali sa sebe Denisovu krv, skrivali nož i bokser, i radili na izmjeni svog izgleda kako ih ne bi prepoznali. Meni kao oštećenoj nije data mogućnost da kažem šta mislim o prijedlozima odbrane. Oni su toliko zaštićeni, a šta je s pravima oštećene. Pitam se zašto se ja ne saslušam kao svjedok. Posljednja sam Denisa vidjela mrtvog, izljubila sam mu svaku ranu i tačno znam koje su povrede nanesene nožem i  šakom, a koje bokserom. Tu su činjenice, postoji obdukcioni nalaz, ne mogu da shvatim da se takve stvari zanemaruju u postupku – jučer nam je istakla Denisova majka.

Ne dovodeći u sumnju rad i objektivnost Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH, Ana Mrnjavac je izrazila nadu da će u ovom predmetu biti donesena ispravna odluka.

–  Želim naglasiti, sasvim slučajno, ovaj put žrtva je bio moj sin, a sutra bi moglo biti dijete svakoga od vas. Kako su ove siledžije nastupile u tramvaju, sijući strah, govori i činjenica da se niko nije usudio reagirati i suprotstaviti se takvom huliganskom ponašanju. I, naposljetku, iz svih iskaza jasno je da su upravo ova dvojica iscenirala cijeli događaj, dok je maloljetnik bio samo zadnji izvršilac, postupajući, kao i uvijek, poslušno i bez pogovora, po nalogu “svoga Dade” – istakla je Mrnjavac.

“Obrazloženje” iz Suda

Vrhovni sud nije zauzeo stav povodom dopisa Ane Mrnjavac, ali je on kopiran i uručen braniocima i tužiocu. Odbrana je odmah ustvrdila da je riječ o svojevrsnom pritisku na Sud, te zatražila od Vijeća da djeluje u skladu sa zakonom.

Iz Vrhovnog suda je saopćeno da, prema sada važećim pravilima krivičnog postupka, oštećeni ima pravo pred sudom postaviti imovinskopravni zahtjev, iznijeti završnu riječ, te da se žali protiv presude samo u pogledu odluke o imovinskopravnom zahtjevu i odluke o troškovima krivičnog postupka.

Tužilac zastupa interese oštećenih

U Federalnom tužilaštvu ističu da je Sud u dosadašnjem postupku maksimalno štitio prava oštećene Ane Mrnjavac. Ona je na Kantonalnom sudu saslušana kao svjedok, a Sud je također uvažio njenu žalbu vezanu za imovinskopravni zahtjev. Prava oštećenih su ograničena i oni ih mogu ostvarivati preko tužioca koji u postupku zastupa interese države i oštećenih. Oni preko tužioca imaju mogućnost istaći primjedbe i zahtjeve.

– Kao federalni tužilac u stalnoj sam komunikaciji s Anom Mrnjavac. Svaki njen prijedlog do sada je uvažen. Ona će također u završnoj riječi imati mogućnost da postavi odštetni zahtjev. Prema postojećem Zakonu o krivičnom postupku, prava oštećenih zaista su  ograničena, ali ona su takva i treba ih poštivati. Slažem se u potpunosti da se njihova prava trebaju povećati – kazala nam je tužiteljica Hajrija Hadžiomrović.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši