Tvrđava Gradina Srebrenik

Lokalni izbori bit će odgođeni?

Kašnjenje u donošenju budžeta i neizdvajanje novca za provođenje tendera može izazvati odgađanje provođenja općinskih izbora, koji su planirani za 7. oktobar ove godine, saznajemo iz izvora bliskih Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Stoga je CIK krajem prošle godine Vijeću ministara, Predsjedništvu i Parlamentu BiH uputio pismo u kojem ih upozorava da je nužno da na vrijeme osiguraju novac za provedbu lokalnih izbora.

FOTO: Ilustracija

Razvlačenje posla

Za ovu namjenu planirano je oko 12,9 miliona KM, od toga 4,3 miliona treba CIK-u za podmirenje troškova, a ostalih 8,5 miliona KM trebaju izdvojiti općine i gradovi. No, bez državnog budžeta sve dolazi u pitanje. Svaki dan odgode stvara dodatne probleme.

“Javne nabavke i tenderske procedure ne mogu se razvlačiti unedogled. Pimjera radi, štampanje glasačkih listića mora se završiti do juna, zato što imamo izbjeglica i raseljenih osoba. Listići se moraju slati po cijelom svijetu, a budžeta nema” kaže naš izvor.

Najviše problema, prema svemu sudeći, bit će sa štampanjem, jer u slučaju da se neko od ponuđača žali, procedura traje po nekoliko mjeseci.

Krajnje vrijeme

Naš izvor podvlači da bi najkasnije ovog mjeseca novac morao biti raspolaganju.

“Treba završiti izmjene Izbornog zakona BiH, raspisati izbore 9. maja, raspisati sve moguće tendere, formirati nove biračke odbore i komisije, registrirati stranke, kandidate, a svaki taj korak prati na stotine tužbi, žalbi i prigovora i sve traje” ističe naš izvor.

Zbog toga je trakavica s budžetom nepotrebno odgađanje, koje na koncu može napraviti veliki problem za održavanje lokalnih izbora.

Kompleksan posao

Organizacija izbora kompleksan je posao, a oni, umjesto da pomognu, samo otežavaju ovakvim razvlačenjem, upozorava naš izvor.

“Mi ne možemo skratiti procedure ako ne bude promijenjen Zakon o javnim nabavkama. Ne možemo raspisati tender za glasačke listiće, jer nemamo novca na računu. Njihovo štampanje košta od 1,25 do 1,5 miliona KM, a novca nema” upozorava nas sagovornik.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši