Lista država koje su u BiH uložile najviše novca. Šta mislite ko je na prvom mjestu?

Vijeće ministara BiH upoznato je s Analizom direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini za 2016. i 2017. godinu s uporednom analizom BiH i država regiona u izvještajima međunarodnih organizacija, koju je pripremila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH.

“Prema prvim podacima, direktne strane investicije od 386,7 miliona KM u prvom polugodištu ove godine porasle su za više od 66 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali je potrebno sačekati konačne podatke za potvrdu ovog ohrabrujućeg trenda.

Registrirana su ulaganja veća od 10 miliona KM iz Švicarske (61,6 miliona KM), Ujedinjenih Arapskih Emirata (22 miliona KM), Srbije (19,4 miliona KM), Slovenije (l5,5 miliona KM) i Kuvajta (14 miliona KM)”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2016. godini u BiH su iznosila 536,3 miliona KM. Ukupna direktna strana ulaganja u BiH od maja 1994. do decembra 2016. godine, prema podacima Centralne banke BiH, iznosila su oko 13 milijardi KM. Najviše stranog kapitala je uloženo u proizvodnju 34 posto, bankarski sektor 24 posto i telekomunikacije l3 posto.

Iako posljednjih godina raste broj investicija s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u Bosnu i Hercegovinu i dalje su evropske zemlje.

The post Lista država koje su u BiH uložile najviše novca. Šta mislite ko je na prvom mjestu? appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]