Srebrenik.NETwork

Likovna kolonija Majevica 2011. u četvrtak

Tvrđava Gradina Srebrenik

Pod motom “Umjetnici spašavaju Majevicu” u četvrtak, 9. juna 2011. godine, svečano će biti otvorena treća likovna kolonija “Majevica 2011“.

Likovna kolonija Majevica 2011.

Otvaranje Kolonije bit će praćeno zanosnim zvukovima tamburaša koji će podići raspoloženje svim učesnicima. U centru umjetničkog izražaja stajat će planina Majevica koja svojim položajem, atrakcijama, nedirnutom prirodom i izvrsnim izletištima, spaja nekoliko općina Sjeveroistočne Bosne.

Majevica je planina koja svojom ljepotom olakšava rad umjetnika, ali ujedno ona je jedan veliki izazov za sve one koji prirodne ljepote žele prenijeti na svoja platna. Organizator Kolonije je Svjetlan Bešić, privatni poduzetnik iz Srebrenika, koji se bavi slikarstvom i fotografijom, a svojim radom ukazuje na važnost i značaj umjetnosti, naročito kada je ona u vezi sa prirodnim okruženjem.

Slikari iz Makedonije, Slovenije, Srbije i iz cijele BiH provest će šest dana u prelijepom ambijentu koji je sam po sebi dovoljna inspiracija za nastanak umjetničkih djela. Imanje na kojem će umjetnici boraviti je udaljeno od Srebrenika devet kilometara, a nalazi se na 720 metara nadmorske visine. Slike nastale na Koloniji bit će izložene u sklopu tradicionalne kulturne manifestacije “Dani Povelje 2012“ Srebrenik.