Kraj za papirne saobraćajne dozvole, nove NE BI TREBALE BITI SKUPLJE

Papirne saobraćajne dozvole u BiH trebale bi biti zamjenjene novim, plastičnim, poput lične karte i vozačke dozvole.

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA je započela procesa izmjena i dopuna propisa kako bi se ove dozvole mogle zamijeniti novim i modernijim čipovanim iskaznicama, piše Blic.rs.

Ovu inicijativu podržavaju, kako doznaje Blic, u Ministarstvu prometa i veza BiH, ali pod uvjetom da izdavanje ovih dokumenata ne poskupi. Osim toga, traži se i način da se u jednoj kartici ubuduće objedine i saobraćajna dozvola i vlasnička knjižica za automobile, čime bi se za vlasnike vozila nešto smanjio i trošak izdavanja ovih potvrda.

“Ideja je da se saobraćajne dozvole počnu mijenjati kada Agenciji IDDEEA isteknu zalihe papirnih dozvola koje se sada koriste ili da novu plastičnu iskaznicu dobijete kada budete morali mijenjati papirnu dozvolu, jer u njoj više nema mjesta za pečate i potpise, odnosno potvrdu o registraciji vozila. Nikako se ne bi išlo na to da svi odjednom moraju mijenjati saobraćajne dozvole”, saznaje se u Ministarstvu.

Uskoro bi o ovim idejama i potencijalnim rješenjima trebali razgovarati predstavnici ovog Ministarstva i IDDEEA. Time bi se nastavila modernizacija ličnih dokumenata državljana Bosne i Hercegovine. Građani BiH već imaju biometrijske pasoše te elektronske lične karte i vozačke dozvole.

The post Kraj za papirne saobraćajne dozvole, nove NE BI TREBALE BITI SKUPLJE appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]