Kraj za kolektivne centre širom BiH

Realizacijom projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II”, svi kolektivni centri u Brčko distriktu, RS, kao i 72 posto centara u FBiH bit će zatvoreni, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazala je za “Nezavisne novine” da je strateški cilj BiH da do 2020. godine budu zatvoreni svi kolektivni centri.

– Pored Dervente, Maglaja, Modriče, Foče i Tešnja, gdje je već započela gradnja stambenih jedinica, prema planiranim aktivnostima u ovoj godini se još očekuje početak radova u Travniku, Zenici, Tuzli, Srebreniku i Sokocu – pojasnila je Borovac.

Prema njenim riječima, ovo je evropski model rješavanja socijalno najugroženijih kategorija stanovnika i način da se građani isele iz, kako kaže, nehumanih uslova kakvi su mahom u kolektivnim centrima u kojima trenutno žive.

U Ministarstvu kažu da je u ovoj godini planiran početak izgradnje ili rekonstrukcija 11 zgrada socijalnog stanovanja, s oko 450 stanova.

Ističu da će u RS biti započeta izgradnja 156 stambenih jedinica za smještaj 310 korisnika u 2017. godini, dok će, kako kažu, u FBiH biti započeta izgradnja 290 stambenih jedinica za 490 korisnika.

Dodaju da su stanari centara osobe u stanju socijalne potrebe, starije i bolesne osobe, izbjegla i raseljena lica bez ili sa minimalnim primanjima.

Kroz projekat “CEB II” planirana je izgradnja i rekonstrukcija 2.611 stambenih jedinica socijalnog stanovanja u 82 objekta, čime će biti osiguran smještaj za 7.242 osobe.

 

 

Izvor: avaz

The post Kraj za kolektivne centre širom BiH appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]