Tvrđava Gradina Srebrenik

Komšić: Što se mene tiče, BiH neće podržati Vuka Jeremića

“Što se mene tiče, BiH neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN-a”, izjavio je  Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Srbija je kandidovala svog ministra vanjskih poslova na ovu važnu poziciju u Ujedinjenim narodima, a o tome će se morati izjasniti i naša zemlja. Pored Srbije, kandidaturu za ovo mjesto u UN-u je podnijela i Litvanija (kandidat je ambasadorica pri UN-u Dalia Leinarte) i to u ljeto 2011. godine, ali za očekivati je da će se u BiH koplja lomiti oko podrške Jeremiću.

“Predjedništvo BiH je nadležno za vođenje vanjske politike i ovakav prijedlog Srbije zasigurno ide na razmatranje Predsjedništvu BiH. Naravno, Ministarstvo vanjskih poslova bi trebalo to da dokumentuje, pošto i Litvanija ima svog kandidata i da dostavi prijedlog Predsjedništvu, kao i preporuku o tome treba li podržati nečiju kandidaturu ili ne, je li bolje za nas da to bude Litvanka ili da bude Jeremić u ovom slučaju. Ministarstvo bi se trebalo u ovom slučaju također voditi i time za šta je, i za šta Srbija nije, nama dala podršku. Srbija je također podržila BiH kada je u pitanju članstvo u nekim međunarodnim organizacijama, ali Ministarstvo će na neki način vjerovatno dati Predsjedništvu preporuku za koga treba glasati”, rekla je za Sarajevo-x.com Ana Trišić – Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH.

Prema informacijama koje smo dobili, ovakav prijedlog još uvijek nije došao u Predsjedništvo BiH, a zahtjev za podršku Jeremiću još uvijek nije došao na razmatranje ni Ministarstvu vanjskih poslova.

“Uskoro treba doći novo rukovodstvo u Ministarstvo i vjerujem da će oni dobro razmotriti zašto je podrška nekom od ovih kandidata dobra ili nije dobra za BiH. Srbija je svaki put podržala BiH za bilo kakvu kandidaturu, u ovom trenutku nemam uvid kako je Litvanija reagovala na naše zahtjeve. Konačno, Srbija je naša susjedna zemlja i možda tu imamo više interesa”, mišljenja je Trišić – Babić.

Kada je u pitanju bošnjački član Predsjedištva BiH Bakir Izetbegović, iako smo u njegov kabinet uputili isto pitanje kao i Komšiću, ostali smo uskraćeni za odgovor.

Hrvatska i Crna Gora već su se na neki način opredijelile kome će dati podršku. Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je izjavila da ta zemlja vjerovatno neće dati podršku Jeremiću.

“Vjerojatno nećemo podržati kandidaturu Vuka Jeremića, ali još nije donesena konačna odluka i ne mogu decidino reći kakav će biti naš stav”, kazala je Pusić.

Ona je navela kako je Jeremićeva kandidatura za predsjedavajućeg u Skupštini UN-a došla prekasno, što je neobično jer se takva kandidatura priprema mjesecima.

Generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Zoran Janković kaže da Crna Gora principijelno podržava najbliže susjede, posebno sa prostora bivše Jugoslavije, kada je riječ o kandidaturama u međunarodnim organizacijama.

“U svim takvim situacijama, Crna Gora principijelno podržava najbliže susjede. Nema nikakvog razloga da tako ne bude u ovom slučaju, utoliko prije što se radi o visokom predstavniku Srbije”, rekao je Janković, prenijeli su crnogorski mediji.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši