Još jedan uspjeh tuzlanskih ljekara: U UKC-u Tuzla uspješno izvedena replantacija šake

Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla od 2011 godine rade se replantacije šake, i do sada ih je, prema riječima doc. dr. Mufida Burgića, spec.plastične hirurgije, urađeno dvadeset dvije, od čega je bilo dvadeset replantacija prstiju i dvije replantacije kompletne šake, piše RTV Slon.

Kako ističe doc. dr. Burgić posljednji operativni zahvat ove vrste rađen na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju trajao je 7 sati i 30 minuta, a rađen je kod tridesettrogodišnjaka koji je zadobio traumatsku amputaciju drugog, trećeg i četvrtog prsta lijeve šake.

Sam operativni zahvat je protekao uredno, kao i postoperativni tok, pacijent je stabilan i uskoro se planira njegov otpust na kućno liječenje.

Doc. dr. Burgić je također istakao značaj edukacije stanovništva o načinu konzerviranja amputiranog dijela tijela.

“Operativni zahvati ove vrste su hitnog karaktera i moraju biti urađeni u okviru od 6 do 7 sati, od momenta povređivanja. Vrlo je važano na koji način se amputirani dio tijela konzervira. Dakle, u slučaju amputacije, potrebno je amputirani dio staviti u gazu ili pamučnu tkaninu, te potopiti u hladnoj vodi sa komadićima leda”, pojasnio je doc. dr. Burgić, te naglasio da je glavni cilj replantacije ponovna uspostava funkcije amputiranog dijela tijela, kao i minimiziranje vremena ishemije bataljka.

The post Još jedan uspjeh tuzlanskih ljekara: U UKC-u Tuzla uspješno izvedena replantacija šake appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]