Izetbegović: Zvizdić, Softić i Džaferović kandidati za člana Predsjedništva BiH

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je danas novinarima na konferenciji u Sarajevu da su kandidati za člana Predsjedništva BiH u ime ove stranke Denis Zvizdić, Šefik Džaferović i Safet Softić.

Kako je pojasnio, među kandidatima bili su i Adil Osmanović i Halid Genjac, ali su oni odustali.

Izetbegović je kazao da će se o kandidatu koji će biti predložen u ime SDA za člana Predsjedništva BiH odlučiti 26. maja na konvenciji ove stranke. To je jedan od zaključaka s današnje sjednice Predsjedništva SDA u Centrali u Sarajevu.

Na pitanje zašto nije otišao na Sajam u Mostar, Izetbegović je odgovorio:

– Mislim da se to tako htjelo, da je konkretno Čović to htio da tako bude. Predsjedništvo BiH je stalo svojim i autoritetom i ugledom iza Mostarskog sajma, svojim protokolom. Ja sam onda doživio da dobijem pozivnicu, kakvu su hiljade ljudi dobile, na kojoj ne stoji ni čak da smo pokrovitelji. Nisam znao ni koja mi je uloga tu. To su stvari koje je Čović namjerno uradio. Jedna manipulacija i privatizacija od Čovića. To se namjerno uradilo i nije bilo druge nego ne odazvati se – rekao je Izetbegović i dodao da je on prije dvije godine bio taj koji je otvorio sajam i obratio se.

– To se podrazumijevalo kada je Predsjedništvo pokrovitelj. Ovaj put je Čović odlučio da bude tako, on ima takav utjecaj na one koji organiziraju sajam. Općenito, mislim da se Čović nije korektno ni mudro odnosio prema Bošnjacima niti koalicionim partnerima tokom mandata. Evo, u odnosu na Islamsku zajednicu, ne možemo shvatiti zašto bez potrebe zabija “trn u zdravu nogu”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje u vezi s Izbornim zakonom, Izetbegović je rekao da bi „HNS i Čović htjeli da oni određuju šta su prioriteti, pravila igre. I šta može i šta ne može.

– Oni bi htjeli da pet stranaka nema nikakav stav o tome – istakao je.

 

avaz.ba

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]