Iz Save izvađena aviobomba od 250 kg iz Drugog svjetskog rata

Iz Ministarstva sigurnosti BiH je ranije saopćeno da se radi o bombi iz Drugog svjetskog rata koja se nalazila u Savi na tri metra dubine.

Najavljeno je da će ovu složenu operaciju izvesti ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke, s kojima Ministarstvo sigurnosti BiH od 2015. godine uspješno sarađuje na uklanjanju NUS-a iz vodotokova, te podršku deminerskog i ronilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao Feni da su pripadnici FUCZ već sedam dana na Savi s kolegama iz Republičke uprave i češkim roniocima radi aktivnosti na vađenju aviobombe ispod Savskog mosta kojim dnevno pređe veliki broj auta.

“Naš ekspertni tim na čelu s kolegom Seadom Vranom je na terenu, koji je učestvovao i u identifikaciji bombe i svim aktivnostima koje su prethodile”, naveo je Solak, dodajući da su utvrdili tačno o kojoj je bombi riječ.

Po njegovim riječima, danas se ta operacija finalizira.

“Sve što je u našoj moći smo poduzeli iz sigurnosnih razloga, jer to je bomba od 250 kilograma s nekih stotinjak kilograma eksploziva, vrlo velike ubojne i razorne moći”, naveo je Solak.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]