Tvrđava Gradina Srebrenik

Istraživanja: Nađe li Shell naftu, godišnji budžet TK-a bio bi veći za milijardu KM!

FOTO: Ilustracija

Nedavna odluka Vlade Federacije BiH, koja je odobrila potpisivanje memoranduma o razumijevanju s vodećim međunarodnom naftnom kompanijom Shell Exploration Company B. V. radi geoloških istraživanja nafte i plina na području Federacije, u samom je startu podijelila mišljenje javnosti u BiH.
I dok se pojedine opozicione stranke u FBiH čude da je Shell bezuvjetno pristao na ispitivanja i višemilionska ulaganja u istraživanje, profesor Abdulah Bašić, bivši dekan Rudarsko geološkog fakulteta u Tuzli, koji se godinama bavio istraživanjima o postojanju nafte u BiH, pozdravio je odluku Vlade FBiH.

– Shell ima interese ako pronađe naftu i uvjeren sam da će je naći. Sve manje kompanije koje su ranije istraživale naftu u BiH su njihove ispostave i nisu džaba pristali. S druge strane, trebamo biti ponosni na njihovo interesiranje jer je to vodeća svjetska kompanija iz ove oblasti. FBiH bi mogla imati korist od više milijardi maraka i smatram da je suludo to ne prihvatiti – rekao je Bašić za “Dnevni avaz”.

 

Interes Shella u istraživanju, smatra Bašić, jeste i eventualni prioritet na poslovima eksploatacije koji bi, pored svega, najviše koristi donio BiH. Prema Bašićevim istraživanjima, pronalaskom nafte u FBiH, čije se zalihe procjenjuju na narednih trideset godina, mogla bi se ostvariti dobit od više desetina milijardi maraka.

– Samo na području TK, po propisima od zarade pri eventualnoj eksploataciji, taj bi kanton imao godišnji budžet za milijardu maraka veći – tvrdi Bašić.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Jedan komentar

  1. Džaba milijarda kad ode u Sarajevo mi bi samo bili jeftina radna snaga hehe!!!

Komentariši