INTERVJU/ Tarik Baraković, Fondacija tuzlanske zajednice: “Filantropija je kontinuitet koji nema granicu i ona ne prestaje u jednoj tački”

Fondacija tuzlanske zajednice sa ponosom najavljuje i poziva sve filantrope tuzlanskog kraja na jedinstven događaj u Bosni i Hercegovini, Filantropsko veče uz Maju Sar – „Darujem zajednici koju volim“.  Filantropsko veče će se održati 31.05.2018. u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla sa početkom u 19.00. Tim povodom smo razgovarali sa glavnim  koordinatorom projekta, Tarikom Barakovićem.

“Mi smo događaj također nazvali “Darujem zajednici koju volim-nekada sada i budućnosti! To će biti događaj kulturnog karaktera, gdje ćemo prezentirati bogato kulturno historijsko nasljeđe odnosno filantropske priče sa naših prostora.

Priče o filantropima tuzlanskog kraja gdje ćemo prezentirati deset filantropa koji su nekada živjeli i radili u Tuzli. Mi svaki dan prođemo pored zadužbine jednog od najvećih filantropa, a to je Turalibeg. Često puta kažem da kada je Kolumbo otkrio Ameriku mi smo imali Turalibega.

Također značajna ličnost za naše podnevlje je Tahira-hanuma Tuzlić, koja se na prelazu između Osmanskog perioda u Austrougarsko brinula o mladima i njihovom obrazovanju, ona je u to vrijeme radila ono što se i danas radi. Zato mi želimo da stvorimo mrežu ljudi koje će takve ličnosti inspirirati, te da skrenemo pažnju na naše aktivnosti.”

Filantropsko veče će okupiti i povezati veliki broj filantropa, donatora i prijatelja u trajno partnerstvo za budućnost. Sa jakom zajednicom partnera, prijatelja, humanista, želimo raditi na izgradnji ljepšeg okruženja i budućnosti za sve genaracije. Na ovom događaju biće prezentirani postojeći fondovi za građanske projekte i inovativni načini uključivanja.

Koliko su zapravo ovake večeri značajne za našu zajednicu?

“Filantropsko veče na prvi pomen možda zvuči kao donatorsko veče, međutim postoji razlika iako mi podržavamo i takve načine doniranja, ipak filantropsko veče razvija filantropiju kao jednu dugoročnu strategiju i jedan širi koncept čovjekoljublja. Znamo da se  donaterske večeri  baziraju na “fundraising” za jednu  pojedinačnu kampanju, no nama je u cilju jačanje zajednice. 

Filantropija je nešto novo i nažalost ne postoji puno filantropskih večeri u BiH.  Prošlo je već 15 godina kako se grupa građana iz Tuzlanskog naselja Simin Han okupila i krenula u jedan projekat koji je bio inovativan u to vrijeme, jer u samoj BiH ne postoji puno community fondacija ovog tipa.  

Djelovanje naše fondacije se prvenstveno bazira na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, a osnovni cilj kada je filantropija u pitanju je mobiliziranje resursa zajednice i stvaranje jedne sinergije između individualnih donator tj. samih građana, a zatim da njihovim sredstvima pridružimo i sama sredstva Fondacije naših donator.”

 Filantropija kao životno opredjeljenje i čin darivanja, koliko je zapravo zastupljena u našoj zemlji i šta ona zapravo predstavlja?

“Filantrop je osoba koja donira i vrši taj čin darivanjate te ne traži ništa zauzvrat, to je sama bit čovjekoljublja. Dakle, onaj koji donira ne treba da traži nikakvu protuuslugu za svoj čin naročito ne u protuvrijednosti koju on smatra da to vrijedi. To zapravo predstavlja čitav sistem koji se kod nas tek počeo razvijati, dok u svijetu on egzistira i razvija se već dugi niz godina.”

Specijalna gošća večeri bit će Maja Sar koja će uz svoj bend izvesti nekoliko svojih najpoznatijih pjesama. Pored Maje Sar, Fondacija će na večeri upriličiti i izložbu „Filantropi iz naše prošlosti“ u saradnji sa Muzejom Istočne bosne i prezentirati dio filantropske ostavštine, od Turali bega do današnjih dana. Veče će začiniti umjetnički performans o „Tahiri-hanumi Tuzlić“ u režiji Vlade Keroševića i izvedbi glumice Ivane Milosavljević, te moderne izvedbe kamerne muzike učenika Srednje muzičke škole Tuzla.

Dobro došli!

Sunčica Kerošević

The post INTERVJU/ Tarik Baraković, Fondacija tuzlanske zajednice: “Filantropija je kontinuitet koji nema granicu i ona ne prestaje u jednoj tački” appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]