Tvrđava Gradina Srebrenik

Imamović dao podršku projektu izgradnje ”Stuba srama”

Općinski načelnik Jasmin Imamović susreo se juče sa organizacijom ”Stub srama”, koja vodi aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje ”Stuba srama”. Radi se o svojevrsnom spomeniku, koji će izgledati u obliku dva slova U i N, a koji će oslikavati krivicu Ujedinjenih Nacija i propuste koje su napravili tokom agresije na BiH, a pogotovo tokom genocida u Srebrenici.

Projekat je trenutno u prvoj fazi kada se sakupljaju 16.744 cipele u pet gradova BiH od kojih je jedan Tuzla,. Cipele se još sakupljaju u  Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Projekat je inicirao Centar za političku ljepotu iz Njemačke na čelu sa Philippom Ruchom. U drugoj fazi projekta, cipele će biti izložene u Berlinu na 15. godišnjicu genocida u Srebrenici (11. juli 2010.), a izložba će biti popraćena panel diskusijom i jednim performansom kojim će se pokušati još jednom skrenuti pažnja svjetske javnosti na BiH.Da bi u zadnjoj fazi projekta od 16.744 cipela (za 8372 ubijena Srebreničana) počela izgradnja ”Stuba srama”.

Organizatori su odlučili da se obrate načelnicima pet gradova u BiH, među kojima je i načelnik Jasmin Imamović, kako bi zatražili njihovu podršku. Načelnik je dao svoju podršku ovom projektu i još jednom naglasio važnost iznošenja svih činjenica u vezi sa genocidom koji se desio u Srebrenici, pa tako i onih vezanih za njegovo ne spriječavanje od strane onih koji su dali svoje obećanje o zaštiti. To je bitno i kako se genocid i ratni zločin više nikada i nikome ne bi desio.

Izvor: Tip.ba

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši