IMA LI RAZLOGA ZA PANIKU? O razlozima smrti ČETIRI osobe i stanju na UKC-u odgovore dao šef Infektivne klinike UKC-a

Četiri osobe preminule su u posljednjih nekoliko dana od posljedica sezonske gripe virusa tipa A, B i H1N1, odnosno svinjske gripe.

Ovo je potvrđeno na hitnoj press konferenciji Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Sead Ahmetagić, šef Klinike za infektivne bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli objasnio nam je pojedinosti o gripi, uzrocima, simptomima …

“To je nešto što traje već 5000 godina. Nije ništa novo. To je bolest koja nije iskorjenjena, postoji, prisutna je i mi od svojih pradjedova znamo šta je gripa, a sada nerijetko čujemo panika zbog ovog ili onog. Često se kaže ‘Liječio, ne liječio, proći će za sedam dana”, kazao nam je Ahmetagić.

Bez obzira na podtip gripe, on može dovesti do različitih teških oblika bolesti. Panika nastane kada se kaže svinjska, pandemijska, sezonska gripa. I najobičnija gripa može imati kobne posljedice.

“Osobe koje su preminule imale su različite bolesti, teške upale pluća, tešku respiratornu insuficijenciju, nedostatak mogućnost da pluća rade samostalno, te su zahtjevale mehaničku ventilaciju”, dodao je Ahmetagić.

On je istakao da ne postoji pravilo kod koga će se ovo oboljenje javiti.

“Simptomi gripe koja se zakomplikovala i simptomi na koje trebate obratiti pažnja su visoka temperatura, glavobolja, bolovi u rukama i nogama, otežano disanje, bolovi u prsima, gnojni iscjedak u kašlju, povraćanje..”, dodao je i istakao da su sve osobe koje su preminule su imale povećani rizik od oboljenja, a istakao je pretilost.

Na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli se trenutno sprovodi velika kontrola i analiza svih koji se obrate sa nekim simptomima oboljenja.

“Osobe sa riziko faktorima prolaze kroz kliničku obradu, uradi se rendgenski snimak pluća, odredimo saturaciju kisika kako bismo vidjeli da li im nedostaje kisik, odredimo laboratorijske parametre koji govore u prilog sekundarne bakterijske infekcije i takve osobe primamo u bolnicu”, rekao je.

Nakon saopštenja da je došlo do smrtnih slučajeva, pojavile su se brojne priče da je jedna od pacijentica imala virus H1N1 koji se dodatno iskomplikovao, nakon čega nam je Ahmetagić objasio o čemu je riječ.

“Uopšte nema razlike da li pacijent ima H1N1 ili bilo koji drugi virus. On ima respiratornu insuficijenciju, komplikacije i nebitno je koji je virus”, naglasio je i dodao da je najbolje pratiti savjete od prije 1000 godina, paziti na svoje zdravlje svakog dana, paziti na kvalitet života, ishranu …

Preventivne mjere ovog oboljenja koje je opravdano unijelo veliku paniku među građane određuje Zavod za javno zdravstvo, a oni su na jučerašnjoj press-konferenciji istakli da je trenutna epidemiološka situacija nesigurna.

Zbog novonastale situacije regulisane su posjete na UKC.

The post IMA LI RAZLOGA ZA PANIKU? O razlozima smrti ČETIRI osobe i stanju na UKC-u odgovore dao šef Infektivne klinike UKC-a appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]