Hafiz Sulejman Bugari uputio snažnu poruku povodom ramazanskog Bajrama: Lako je svjedočiti da nema drugog boga osim Allaha, ali je teško biti svjedok protiv sebe i svoga ega

Poznati bivši imam sarajevske Bijele džamije i aktuelni savjetnik crnogorskog reisu – l – uleme Rifata ef. Fejzića za da'vu, hafiz Sulejman Bugari uputio je snažnu poruku povodom ramazanskog Bajrama koju prenosimo u cjelosti.

– O plemenite duše, lahko je izgovoriti šehadet, svjedočiti da nema drugog boga osim Allaha, ali je teško biti svjedok protiv sebe i svoga ega.

Lahko je klanjati, ali je teško ružne misli i navike od sebe i drugog otklanjati.

Lahko je postiti, ali je teško od loše akcije i reakcije, uvreda, pesimizma, sebičnosti, hvale i od dominacije zapostiti.

Lahko je zekat davati i pomagati, ali je teško time ne zarobljavati, ne prigovarati i drugom ne odmagati.

Lahko je na hadždž otići, ali je teško otići onom ko tebi ne dolazi, oprostiti onom ko te uvrijedi i svima dobro željeti.

Lahko je vjerovati, ali je teško ljubav, brak, rodbinu, bratstvo i povjerenje sačuvati.

Lahko je govoriti ja sam dobar čovjek, ali je teško slušati Dobrog, biti, ostati i širiti dobro.

Lahko je braćo i sestre brinuti se za sebe i svoju zadnjicu, ali je zločin zaboravljati, ne popravljati i ne podržavati svoju zajednicu.

Drage i plemenite duše, evo još jedan sajam Allahove milosti je na izmaku, a pred nama su dani Bajrama, dani radosti, dani sreće. U ramazanu posteći imali smo priliku stišati glas ega te tako bolje čuti glas duše jedan drugom a posebno glas potištenog, potrebitog, usamljenog. Imali smo priliku fizički se viđati na teravijama, mukabelama, iftarima i predavanjima, jer mimo ramazana ne čujemo se i ne vidimo osim virtualno, pritom nedovoljno posteći od negativnih komentara jedan o drugom.

Vrijeme je da nastavimo post od svega što Gospodar ne voli i što uznemirava drugog, kako bismo iskoristili blagodati razgovora i dijaloga, izgradili povjerenje i prisnost jer bez toga život je težak, gorak i distanciran.

Nemojmo olahko shvatati odnos prema drugom i drugačijem jer se kroz njega oslikava naša originalnost kojoj svakodnevno težimo.

Molim Gospodara da nam ovaj ramazan bude uzrok lakšeg postizanja originalnosti i sreće na oba svijetu.

Bajram šerif mubarek olsun.

Sulejman Bugari

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]