FRAPANTAN PODATAK: Koliko se ovisnika o drogama liječi na godišnjem nivou u FBiH

U Federaciji BiH godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Prema posljednjim anketama, 2016. godine su se u FBiH 1.823 ovisnika nalazila na odvikavanju od raznih droga.

“Taj broj uglavnom je isti svake godine i nije se znatno mijenjao. Uglavnom je to brojka od 1.500 do 1.800 zavisnika godišnje, prosječne starosti od 35 do 39 godina”, saopštili su iz Zavoda.

Najviše ovisnika registrovano je u Zenici i Sarajevu i uglavnom su to muškarci prosječne starosti od 34 godine, prenosi Dnevni avaz.

Prema analizama, najčešće do ovisnosti dolazi kod mladih iz znatiženje i radoznalosti, a skoro svi su počeli da koriste drogu iz zabave, pod uticajem vršnjaka, a zatim postaju ovisnici. Najčešće ih otkriju članovi porodice ili bliski prijatelji.

Posebno je alarmantno što se dosta liječenih ovisnika, nakon provedenog tretmana, vrati drogama nakon liječenja, a zatim ponovo dolaze u Zavod kako bi se liječili.

Izvor: fokus.ba

The post FRAPANTAN PODATAK: Koliko se ovisnika o drogama liječi na godišnjem nivou u FBiH appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]