FOTO: Kraj pete Sedmice mozga u Tuzli

Kraj ove radne sedmice obilježava i kraj projekta „Tuzla Brain Week 2018“ kojeg implementira Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Tuzla „MEDICUS“ peti put zaredom.

Tuzla Brain Week je ove godine nezvanično krenuo ranije sa svojim aktivnostima, s obzirom da su dobne radionice odrađene u sedmici prije same Sedmice mozga.

Cilj dobnih radionica je približavanje tematike neuroznanosti na prilagođen način koji će biti razumljiv za sve njegove učesnike. Ove radionice su odrađene u: JU Naše dijete – vrtić Pčelica, Osnovna škola „Tušanj“, Gimnazija „Meša Selimović“, Srednja medicinska škola Tuzla, KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla, Prirodno-matematički fakultet i Mašinski fakultet Univerziteta u Tuzli, te JU Dom penzionera Tuzla.

Na ceremoniji otvaranja koja se održala u ponedjeljak je prisustvovalo preko 200 zvanica, gostiju, studenata i drugih zainteresovanih. U toku same sedmice, svi učesnici projekta su imali prilike prisustvovati na radionicama iz oblasti poput neurofiziologije, neuroradiologije, neurohirurgije, sudske medicine, endovaskularnih procedura, biomedicinskog inžinjeringa, patologije mozga, neuronskih mreža, ali i nemedicinskih oblasti kao što su komunikacijske i prezentacijske vještine, pisanje naučno-istraživačkog rada, pisanje projektnog prijedloga i brojne druge. Na ovim radionicama su učestvovali studenti sa Univerziteta u Bosni i Hercegovini, kao i zemalja regiona.

Koordinatorice ovogodišnjeg Tuzla Brain Week su studentice Asja Brkić i Ilvana Rabotić. Mentor projekta je prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla i redovni profesor Medicinskog fakulteta Tuzla.

Druge aktivnosti u okviru Sedmice mozga su uključivale održavanje sesije gdje su studenti prezentovali svoje naučno-istraživačke radove, te gdje su oni najvrijedniji bili nagrađeni za iste. U okviru „TBW kviz“ aktivnosti, svi prijavljeni učesnici su se mogli takmičiti i raditi zajedno na traženju rješenja za prezentacije različitih kliničkih slučajeva.

Kao i svake godine, jedan dio aktivnosti je bio rezervisan za dijeljenje priča uspješnih mladi ljudi i njihovog puta do uspjeha. Ove godine učesnici su imali priliku slušati priče prof.dr. Nermina Salkića i dr. Semra Pajazetović, osnivačice prvog Tuzla Brain Week.

U okviru ceremonije zatvaranja, radionice je držao doc.dr.ing. Almir Badnjević sa International Burch University. Na kraju, predstavljen je sažetak svih aktivnosti koje su bile organizovane u okviru ovogodišnje Sedmice mozga u Tuzli, sa najavom narednih aktivnosti Studentskog vijeća „MEDICUS“ .

The post FOTO: Kraj pete Sedmice mozga u Tuzli appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]