Tvrđava Gradina Srebrenik

Fikret Abdić neće iz zatvora!

Fikret Abdić, osnivač i ratni zapovjednik samoproglašene „autonomne pokrajine zapadna Bosna“

Fikret Abdić, osnivač i ratni zapovjednik samoproglašene „autonomne pokrajine zapadna Bosna“, odbija da napusti zatvor u Puli prije isteka petnaestogodišnje kazne, čak i u slučaju da ga Vlada Republike Hrvatske uskoro pomiluje.

A šanse da se to desi, prema izvoru Globala, nisu male. Naime, Vlada Hrvatske je 18. januara ove godine samostalno pokrenula postupak njegovog prijevremenog oslobađanja jer je ušao u sedmu deceniju života i odslužio više od polovine kazne. Međutim, tu nastaje problem jer Abdić „odbija“ napustiti zatvor, obrazlažući to riječima da mu ne treba ničija milostinja, a posebno Vlade RH, koju i najviše krivi za svoju presudu.

– Fikret Abdić je osuđen zahvaljujući Sporazumu o pravnoj pomoći i međusobnoj saradnji između RH i BiH. Ovaj sporazum je i potpisan samo s ciljem da se napravi pravni okvir za njegovo procesuiranje. Podatak da niko nakon njega nije osuđen na osnovu tog sporazuma govori o politički motiviranoj presudi kada je on u pitanju. Zbog toga Fikret Abdić ne želi nikakvu uslugu Vlade RH, a pogotovo oslobađajuću presudu, jer bi ona bila čin milosrđa, tvrdi Rifet Dolić, predsjednik Demokratske narodne zajednice i jedan od najbližih saradnika ovog osuđenog ratnog zločinca.

Kako bi pokazao da mu bilo kakva pomoć RH ne treba, Abdić je u prethodnom periodu čak odbijao uzeti i zatvorsku hranu.

– Preživio je zahvaljujući svom umijeću kuhanja i zatvorskoj kantini u kojoj je za svoj novac kupovao osnovne prehrambene proizvode. On nije želio koristiti ni ostale privilegije poput odlaska na vikend, odmor ili šetnju.

Također, dok je postupak još uvijek bio u toku, Abdić je zaključio da neće izvoditi svjedoke odbrane jer njihovo svjedočenje u ‘montiranom procesu’ ne bi bilo od nekog značaja, što je nezabilježen potez u novijoj historiji“, kaže Dolić, koji je opisao Abdićev upečatljiv govor u Puli prilikom nedavne posjete četveročlane porodice:

– Djeci je poručio da neće tolerirati nikakvu priču o oslobađanju i da će se javno odreći svakoga, pa makar to bilo i vlastito dijete, ko u njegovo ime podnese zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu. Ipak, Abdić trenutno očekuje okončanje postupka kada je u pitanju njegova tužba Evropskom sudu za ljudska prava. Od nje će zavisiti puno toga, ali Abdić, ponavljam, ne želi milostinju RH.

– Koliko su „posljednje aktivnosti“ predsjednika DNZ-a i porodice u nesrazmjeru s Abdićevim željama, znat će se uskoro. Iako će mnogi reći da je u pitanju samo puka koincidencija, zanimljivo je vrijeme pokretanja čitave priče i sličnost koju pojedinci žele prepoznati s montiranim procesom Agrokomerc, u čijem središtu se našao Abdić sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća i koji je bio usmjeren protiv Hamdije Pozderca i njegovog položaja šefa Komisije za reviziju Ustava tadašnje SFRJ.

dnevniavaz.ba

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši