Tvrđava Gradina Srebrenik

FBiH potrošila stotine tisuća KM nezakonito kupujući nepotrebno cjepivo

Federalno ministarstvo zdravstva prošle godine nije dosljedno provodilo Zakon o javnim nabavkama prilikom izbora dobavljača “GlaxoSmithKline” iz Velike Britanije za nabavku cjepiva protiv svinjske gripe u vrijednosti od 217.966 KM. To se, kako prenosi “Dnevni avaz”, navodi u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH o kontroli prošlogodišnjeg rada Ministarstva zdravstva FBiH.

Konkretno, federalni revizori utvrdili su da je 370.000 KM odobreno iz tekuće rezerve Vlade FBiH za nabavku interventnih 30.000 doza cjepiva protiv virusa H1N1, od čega se 217.966 KM odnosi na plaćanje proizvođaču “GlaxoSmithKline”, 37.019 KM za PDV, 7.323 KM “Medimpexu” Sarajevo za transport i 540 KM za uvozne dozvole.

Nabavku je odobrila Vlada 21. listopada prošle godine, ali je prije toga, točnije 12. listopad, zaključen ugovor s “GlaxoSmithKlineom”.

Revizori, međutim, ističu da im nije dana dokumentacija da je Ministarstvo prije zaključenja ugovora pregovaralo i s ostalim proizvođačima vakcina i napominju da su obveze za plaćanje unesene na teret proračuna iako cjepivo još nije bilo isporučeno.

Plaćanje je izvršeno u travnju ove godine, ali cjepivo se još nalazi u skladištu veledrogerije “Medimpex”, a nisu nabavljena ni potrebna odobrenja od Agencije za lijekove BiH.

Izvor: dnevnik.ba

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši