Tvrđava Gradina Srebrenik

Estonija pristupa monetarnoj uniji

Estonija je ispunila sve kriterije za uvođenje EURO valute, ocjena je Europske Komisije. Početkom sljedeće godine Estonija će postatio 17-ta zemlja u kojoj je EURO glavno platežno sredstvo. Iako je vrijednost EUR-a ovih dana naglo opala, usljed špekulacija raznih hedge fondova i problema sa kreditnom zaduženočću Grčke, Španije, Portugala, Irske i Italije ovo neće pokolebati Estoniju da se priključi zemljama EUR-a, izjava je Vlade Estonije. ” Talin je spreman za EURO “, izjavio je Olli Renn, EU komesar za pitanja monetarne unije.
Europska Centralna Banka je takođe potvrdila da je Estonija ispunila sve potrebne preduvjete za pristup monetarnoj uniji. Zadnja odluka, koja je tu samo forme radi, je u rukama šefova vlada i EU Komisije.

Estonija ima 1,3 Miliona stanovnika i jedna je od najbolje digitalno uvezanih zemalja svijeta. U Estoniji je moguće čak i na izborima glasati online putem Interneta :). Zakonom je garantovan pristup Internetu a ko nema računar može koristit javne računare na preko 700 javnih mjesta u okviru pošti, škola, pozorišta.
Sve škole su takodje priključene na Internet.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši