Erdogan u vodstvu na predsjedničkim izborima u Turskoj

Erdogan je do sada osvojio 8,5 miliona glasova, a njega prati predsjednički kandidat Muharem Ince koji je do sada osvojio 27,7 posto, odnosno 4,2 miliona glasova. Pojedini mediji prenose kako Erdogan do sada ima blizu 60 posto glasova.

Treća na listi je kandidatkinja Meral Aksener sa 7,5 glasova, a potom Selahattin Dermirtas s 5,8 glasova te Temel Karamollaoglu. Najmanje glasova ima kandidat Dogu Perincek, tek 0,2 posto.

Do sada je prebrojano više od 33 posto glasova, a prvi rezultati izbora očekuju se večeras prije ponoći.

Blizu 56 miliona Turaka u zemlji i tri miliona u inostranstvu imalo je pravo glasa na izborima. U Turskoj je danas otvoreno 180.065 birališta, a prijevremeni izbori zakazani su u aprilu ove godine nakon prošlogodišnjeg referenduma na kojem su građani odlučili da država pređe na predsjednički politički sistem.

Osam političkih stranaka i 68 nezavisnih kandidata našlo se na izbornim listama za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta.

Podsjećamo, ukoliko Erdogan pobijedi na izborima, imat će mnogo šire ovlasti nego do sada, koje podrazumijevaju i da predsjednik zemlje ujedno bude i premijer. Erdogan bi na ovaj način postao turskim sultanom, pogotovo ukoliko ostvari pobjedu na izborima za 600 parlamentarnih zastupnika. Niko u Turskoj nije imao ovakvu moć još od Mustafe Kemala Ataturka.

The post Erdogan u vodstvu na predsjedničkim izborima u Turskoj appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]