Emira Banjić već godinu se bori za posao: Zašto žena ne može biti taksista?

Zeničanka Emira Banjić već godinu pokušava ostvariti svoj san – postati prva žena u tom gradu koja se bavi taksi prijevozom. Banjić je samohrana majka dvoje djece. Kćerka se upisala na fakultet, a sin ima devet godina. Žive od 500 maraka alimentacije, od čega školuje djecu, kupuje namirnice, drva…

– Ovaj posao omogućio bi mi da se brinem i o djeci, jer je fleksibilan – govori ona.

Bez odgovora

Kada je polagala za vozača taksija, nije mogla ni zamisliti da će se morati boriti protiv sistema. Naprotiv, puna entuzijazma položila je ispit, prikupila neophodnu dokumentaciju i nadležnoj gradskoj službi predala papire da dobije dozvolu za rad.

– Međutim, ni godinu nakon što sam predala nisam pozvana da dođem makar na listu čekanja. Dobila sam odbijenicu, pisala sam žalbu, ali ništa. Nisu uzeli u obzir ni to što sam samohrana majka, nezaposlena… – priča vidno razočarana Banjić.

Uvidjevši da posao o kojem je maštala neće biti lako dobiti, ali i zbog saznanja da joj treba veza kako bi došla do dozvole za rad, željela je razgovarati s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

– Poslala sam molbu da me primi na razgovor, ali nakon godinu nikakav odgovor nisam dobila. Razočarana sam u ovaj sistem i lobije. Zar je moguće da je grad toliko zatvoren i nema sluha za slučajeve poput mog – govori ona.

Poštena zarada

Posebno joj je tragično što je nedavno otkriveno da je nekim taksistima taj posao dodatna djelatnost.

– Žrtva sam klasične diskriminacije, jer, da sam muško, vjerovatno bi se drugačije ponijeli prema meni, shvatili bi me ozbiljnije. Ali, neću odustati od borbe da pošteno zarađujem sebi i djeci za život – kaže Banjić.

Nisu omogućili javni poziv

Fahrudin Brkić (SBB), ministar za prostorno uređenje ZDK, ističe da na području Kantona samo Grad Zenica nije usvojio Prijedlog pravilnika o taksi prijevozu, usklađen sa zakonom o konkurenciji i cestovnom prijevozu putnika.

– Grad Zenica ne omogućava ljudima da se jave na javni poziv, dok ostalih 11 općina radi tako. Pravilnik za bodovanje regulirao bi i situacije kada su u pitanju teži ekonomski slučajevi, poput samohrane majke – kaže Emira.

The post Emira Banjić već godinu se bori za posao: Zašto žena ne može biti taksista? appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]