Dugoročna prognoza vremena: Očekuje nas sunčani vikend i snijeg u narednoj sedmici

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Više padavina u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se prognozira između 20 i 50 litara kiše po metru kvadratnom. U većem dijelu Bosne povremeno slabija kiša. Na planinama će padati snijeg. U ranim jutarnjim satima snijega ili susnježice može biti i u Krajini. Vjetar uglavnom umjerene jačine južnog smjera. U Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući i jaki udari juga brzine 40 do 55 km/h. Jutarnja temperatura zraka između -1 i 5°C, na jugu od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C.

Biometeorološke prilike i dalje su nepovoljne u većem dijelu zemlje. Usljed nestabilnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće su nešto izraženije tegobe poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, nesanice. Temperature neće suviše oscilirati, mada će povremeno jači jugo kvariti ugođaj. Opšta slika će biti nešto ljepša na sjeveroistoku.

Oblačno s kišom preovladavat će u Bosni i Hercegovini do kraja radne sedmice. Više padavina očekuje se u Hercegovini, a u Bosni su mogući slabi lokalni pljuskovi. U utorak (06.03.) prognozira se u Hercegovini lokalno i do 40 mm kiše. Snijeg se prognozira na području Krajine i na planinama.
Jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se od 0 °C do 5°C, a u Hercegovini od 6 °C do 8°C. Maksimalne dnevne temperature imat će vrijednosti između 5°C i 12°C u Bosni, a na jugu zemlje i do 16°C.

Za dana vikenda (10. i 11. 03.) preovladavat će suho i djelimično sunčano vrijeme. Maksimalne temperature zraka kretat će se između 12 °C i 18°C
Prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji se naredne sedmice očekuje nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom. Kiša se prognozira početkom sedmice, a snijeg je moguć pred kraj sedmice (17. i 18.03.) u Krajini i centralnoj Bosni. Temperature zraka bit će u laganom padu a prognozirane minimalne temperature zraka od 16.03. spuštat će se ispod 1°C.

Prognozu pripremio
Dženan Zulum

The post Dugoročna prognoza vremena: Očekuje nas sunčani vikend i snijeg u narednoj sedmici appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]