Tvrđava Gradina Srebrenik

Dani zdravlja TK

NVO “Udruženje žena” Tuzla, Sekcija za podizanje svijesti o reumatoidnom artritisu i osteoporozi poslala nam je danas otvoreno pismo, koje vam u nastavku članka prenosimo u cjelosti:
Poštovani,

Reumatoidni artritis (RA) je hronična, progresivna, autoimuna bolest koja se pojavljuje u otprilike 0,5% – 1,0% odraslih, a odnos žena i muškaraca je 3:1. Procjenjuje se da 40% pacijenata s dijagnosticiranim RA postaje trajno nesposobno za rad u toku 5 godina od postavljene dijagnoze.
RA izaziva bol, natečenost zglobova, jutarnju ukočenost, ograničenu i bolnu pokretljivost i vodi ka nesposobnosti za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti .
Ako se ne adekvatno liječi, bolest sigurno i neizostavno napreduje.
Prognoza razvoja RA razlikuje se kod pojedinih bolesnika, ali zbog agresivnog toka bolesti, opšta prognoza je loša. Pacijenti koji boluju od RA imaju značajno veći komorbiditetni i mortaliteni rizik od opšte populacije. U bolesnika s RA može se smanjiti očekivano trajanje života za 3 do 18 godina.
Na osnovu statističkih podataka procjenjuje se da na području Tuzlanskog kantona od RA boluje između 2500-5000 osoba. Ovom prilikom želimo ukazati na poguban uticaj ove bolesti kako na pojedinca i porodicu, tako i na društvo u cjelini. Činjenica je, da je savremena biološka terapija, terapija koja vodi do odsutnosti aktivnosti bolesti reumatoidnog artritisa, dostupna pacijentima u pojedinim dijelovima BiH kao i u svim zemljama u okruženju. Oboljeli građani našeg Kantona, koji ne reaguju na konvencionalnu terapiju, a u nedostatku biološke, osuđeni su na invalidnost i troše značajna sredstva budžeta TK na zbrinjavanje bolešću uzrokovanih komplikacija.
Ujedno, ovim putem želimo apelirati na stručnu javnost da nosiocima vlasti TK ukažu da postoji mogućnost brzog dijagnostikovanja i adekvatnog liječenja RA, kako bi se spriječio sigurni invaliditet ovih ljudi, pružila šansa za normalan život i izvršile ogromne uštede u budžetu na račun izostanka komplikacija do kojih neadekvatno liječeni RA sigurno dovodi.
Očekujemo i iskreno se nadamo da će se relevantne institucije uključiti u rješavanje trenutne situacije,a da će mediji na najbolji način dati doprinos u informisanju I edukaciji javnosti.

S poštovanjem,

Predsjednica Udruuženje žena Tuzla
Mujesira Haman

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši