Tvrđava Gradina Srebrenik

Damir Arnaut: “Srbija je dostavila dokument u kojem priznaje agresiju na BiH”

Pred britanskim sudom u Westminsteru u petak je održano ročište po zahtjevu odbrane Ejupa Ganića o nenadležnosti suda, kao i zbog zloupotrebe postupka.

“Nakon osmosatne rasprave odlučeno je da se nastavak ročišta održi 24. juna, jer nije bilo dovoljno vremena za pretres obimnog materijala”, kazao je za Sarajevo-x.com Damir Arnaut, član Ganićevog pravnog tima.

Kako je već ranije istakao Arnaut, na ročištu je englesko Tužilaštvo na pitanje Suda priznalo da postoji osnov sumnje da se radi o iskorištavanju engleskih sudova za političke procese Republike Srbije.

“Sudija je sam konstatirao da postoje osnovane sumnje da se radi o pokušaju neligitimnog iskorištavanja britanskog pravosuđa u političke srhe”, kazao je Arnaut.

Damir Arnaut je za Sarajevo-x.com, također istakao kako je Srbija danas sudu dostavila dokument u kojem je priznala agresiju na BiH.

“Odbrana Ganića je tvrdila da se Srbija nikada eksplicitno nije odredila o tome da li je ovo bio međunarodni oružani sukob ili nije, a neophodno je da se neka zemlja o tome odredi da bi se uopšte moglo razgovarati o ovakvom slučaju. Jutros je srbijanski ambasador u Londonu dostavio novi dokument koji je potpisao on i dokukument koji su potpisali i Malović i Vukčević, u kojima sada eksplicitno priznaju agresiju na BiH, odnosno da je Federativna Savezna Republika Jugoslavija ratovala sa BiH na teritoriji BiH”, istakao je Arnaut.

Ejup Ganić je uhapšen 1. marta 2010. godine na osnovu preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Srbija je uputila molbu organima Velike Britanije za izručenje Ganića, koji se nalazi u Londonu, a pušten je iz pritvora 11. marta, polaganjem jamčevine u iznosu od 300.000 funti.

Iako će ročište biti nastavljeno, Arnaut tvrdi da neće doći do odlaganja započinjanja glavnog pretresa koji je ranije zakazan za 5. juli.

sarajevo-x.com

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši