Biseri političara: Šta se sve svečano otvaralo u 2017. godini

Suprotno brojnim najavama zvaničnika BiH u 2017. godini nije postala “veliko gradilište”.

 Umjesto toga, u nedostatku realizacije velikih infrastrukturnih poduhvata, u protekloj godini svjedočili smo otvaranjima minornih projekata, piše Istinomjer.

Nakon što je u jesen 2016. godine “svečano” otvoren trotoar ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, sličnih “otvaranja” nije manjkalo ni u 2017. godini. Istinomjer donosi pregled nekih od najinteresantnijih “svečanih otvaranja” kojima su prisustvovali najviši državni i entitetski zvaničnici, te predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti.

Kilometar Sarajevske zaobilaznice otvorila dva premijera

Dionica Sarajevske zaobilaznice LOT 2c puštena je u promet krajem novembra. Tako je nakon brojnih kašnjenja konačno završena saga o izgradnji dionice duge 1,2 km, koja je trajala gotovo dvije godine. Istinomjer je detaljno pisao o dinamici radova na ovoj kratkoj dionici. Simboličnim presjecanjem vrpce dionicu su u promet pustili Premijer FBiH Fadil Novalić, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, a s pravom se možemo zapitati da li je bilo potrebno upriličiti svečano presjecanje vrpce prilikom puštanja u promet ove kratke dionice.

Deset km autoputa za nigdje

Jedina dionica autoputa na Koridoru Vc koja je otvorena u 2017. godini duga je 10 km i vodi od Odžaka do Svilaja, a otvorena je sredinom decembra. Ništa ovdje ne bi bilo sporno da pomenuta dionica nije otvorena uzalud. Ona, naime, vodi do rijeke Save, preko koje još uvijek nije izgrađen most niti granični prijelaz. Deset kilometara autoputa za sada, doduše, stoji na raspolaganju lokalnom stanovništvu. Kako je ovo praktično autoput za nigdje, potez otvaranja ove dionice svakako zaslužuje svoje mjesto u ovom tekstu.

adnan-terzic-otvorenje-autoput-odzak-svilaj1.jpg - undefined
Foto: Fena

Dragan Čović otvorio trafo-stanicu u Čitluku

Da ni sam državni vrh ne bježi od sličnih prigoda, pokazao nam je u protekloj godini i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je svojim prisustvom upriličio svečano puštanje u pogon novoizgrađene transformatorske stanice u Čitluku, snage 110 kilovolti. Osim Čovića, ovoj svečanosti održanoj u septembru je prisustvovao i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

covic-trafo.jpg - undefined
Foto: Istinomjer

Predsjednik i premijerka RS otvorili 205 m tunela

Interesantan slučaj desio se i sredinom decembra kada je svečano otvoren tunel Kalovita brda, dug cijelih 205 m, na dionici magistralnog puta Ljubogošta-Pale. Svečanom otvorenju ovog “renoviranog” tunela, čija je rekonstrukcija koštala 1,5 miliona KM, prisustvovao je sam vrh RS-a predvođen premijerkom Željkom Cvijanović i predsjednikom Miloradom Dodikom, u pratnji v.d. direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenada Nešića i načelnika Općine Pale, Boška Jugovića.

Premijerka RS prilikom otvaranja je naglasila kako je ovo jedna od investicija koja će biti “vjetar u leđa” razvoju Pala i cijelog kraja.

dodik_tunel_otvorenje_Pale_RSA2.jpg - undefined
Foto: Radiosarajevo.ba

Ovaj projekt je značajan ne samo za Pale, nego i za cijelu Republiku Srpsku. Svaki put kad završimo jedan infrastrukturni projekat to znači da smo upotpunili infrastrukturni izgled RS-a te da ćemo imati dobru infrastrukturnu sliku našeg entiteta. Ne treba zaboraviti ni sve drugo što se dešava širom RS-a, te to pokazuje našu snagu, ali i umijeću da pokrenemo veoma važne projekte. I dalje ćemo nastaviti kretati se u tom smjeru i u narednoj godini pomoći obnovu infrastrukture na ovom područu. Narod općine Pale to zaslužuje”, istaknula je premijerka Cvijanović.

Svečano otvorenje Centra komunalnih usluga

Da se i šalter sale za plaćanje komunalnih usluga mogu svečano otvarati uz neizostavni crveni tepih i pregršt balona, pokazala nam je Vlada KS čiji je premijer Elmedin Konaković, također u decembru, svečano presjekao vrpcu na novootvorenom Centru komunalnih usluga. U prostoru otvorenom na području Općine Novo Sarajevo otvoreni su šalteri Toplana, Vodovoda i kanalizacije, Sarajevogasa i RAD-a, na kojima će tako građani moći platiti ove račune bez provizije.

centar_za_komunalne_usluge_fena.jpg - undefined
Foto: Fena

Načelnik otvorio kontejner

I općinske vlasti mogu se pohvaliti komunalnim projektima za koje je upriličeno svečano puštanje u rad. Upravo načelnik Općine Novo Sarajevo, na čijem prostoru je otvoren Centar komunalnih usluga, Nedžad Koldžo, pustio je u rad ni manje ni više nego – kontejner. Ali ne bilo kakav, jer se radi o kontejneru za odlaganje elektroničkog otpada, prvom takvom u Općini Novo Sarajevo, a možda i šire, pa je vjerujemo načelnik u ovom slučaju dobro iskoristio svoj stari fen u promotivne svrhe.

koldzo-kontejner-otvorenje.jpg - undefined

Foto: Općina Novo Sarajevo

Ministar otvorio školske ormariće

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, također se istakao u 2017. godini tako što je otvorio školske ormariće u OŠ Musa Ćazim Ćatić. Sedamdeset škola sa područja Kantona Sarajevo dobilo je ormariće u kojima će učenici prvih razreda moći ostavljati opremu za tjelesni odgoj, pribor za likovno i druge stvari koje su potrebne za praćenje određenih nastavnih predmeta. Kazazović je tada rekao da se “već duže vrijeme govori o težini đačkih torbi, a ovo je samo jedan od načina da se one rasterete“. Iako se radi o hvale vrijednom projektu, opravdano vjerujemo da kantonalni ministar ipak ima važnijeg posla od slikanja pored školskih ormarića.

ormarici_skola_promo2.jpg - undefined
ormarici_skola_promo1.jpg - undefined
Foto: Ministarstvo obrazovanja KS-a

Dakle, 2017. godina, posebno njen kraj, definitivno će ostati upamćeni po banalnim otvaranjima, a kako se u 2018. godini održavaju Opći izbori, svakako ćemo se nagledati sličnih otvaranja, ali se ipak nadamo da će među njima biti i poneki veliki infrastrukturni zahvat.

Izvor: Istinomjer

The post Biseri političara: Šta se sve svečano otvaralo u 2017. godini appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]