Tvrđava Gradina Srebrenik

Bez ijednog glasa protiv usvojen Zakon o volontiranju FBiH

Volonteri i volonterke Federacije napokon su dobili zakonsko rješenje prema kojem će im se volonterski rad u struci priznavati kao radno iskustvo.
Sa 45 glasova ZA, 1 suzdržan i nijednim protiv usvojen je Zakon o volontiranju FBiH na 12. sjednici Doma naroda Federacije.
Korištenjem najboljih EU praksi i najnovijih preporuka u području volontiranja, te stvaranjem povezanosti s potrebama i tradicijom volontiranja i volonterskih aktivnosti u FBiH dobili smo jedan moderan Zakon.

Njegova prednost mogla bi se gledati u više pravaca, jer se po prvi put definira šta je to volonter/ka, volonterstvo, kao i da se aktivnosti koje provode priznaju kao društveno korisne. Pored toga, organizatori volontiranja ne mogu biti profitne kompanije, kako bi spriječili zloupotrebu volontera/ki. U svemu ovome se ogleda širina ovoga zakonskog rješenja i što je najbitnije direktno potiče aktivizam mladih.

 

Zahvaljujemo svim organizacijama koje se bave volontiranjem na nesebičnoj podršci i zalaganju da volonteri i volonterke dobiju što bolje zakonsko rješenje.

 

(mladi.org)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši