Tvrđava Gradina Srebrenik

Bajramska poruka Glavnog imama MIZ-e Srebrenik, Hodžić ef. Refika

Poštovana braćo i sestre u vjeri!

Glavni imam Refik ef. Hodžić

Iza nas je još jedan mubarek mjesec Ramazan, mjesec posta molitve i dobročinstva, u kojem smo na najljepši način imali priliku osjetiti ljepotu porodičnog života, blagodat iftara, vrijednost i snagu džemata.

U njemu smo postili sa željom da se naučimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Uzvišenom Bogu. Činili smo to u Njegovo ime, krijepeći se porukama Kur'ana Časnoga, čijim svjetlom,  osvijetljavali smo naše domove, naše duše i naše živote.

Mjesec koga ispraćamo učio nas je i pdsjećao najvećim vrijednostima.

Učio nas je da žrtvujemo svoje ružne navike i porive ka zlu, i da odričući se onog što je inače dozvoljeno, naviknemo odricati se onog što je zabranjeno.

Učio nas je da se radujemo svome dobročinstvu, a da se žalostimo zbog svog grijeha, da se radujemo porodičnom životu a žalostimo zbog samoće.

Učio nas je da budemo sretni u bogatstvu i raskoši vjere.

Ramazan nas je podsjetio da otvorimo svoja srca i svoje domove, da pomognemo nevoljne, stare i bolesne, da nahranimo gladne, da obradujemo siromašne, da uz bratski iftarski zalogaj i udijeljenu sadaku darujemo i lijepu i blagu riječ, toliko potrebnu svakom razumnom Božijem stvorenju.

Zato, kao oni koji su uspjeli u protekloj ramazanskoj školi, sutrašnje bajramsko jutro dočekujemo radosni, nadajući se Božijoj nagradi, spremni radost Bajrama podijeliti sa svojim najbližim – porodicama, rodbinom, komšijama, a posebno sa onima kojima je uskraćena potrebna ljubav i pažnja,  uvjereni da je najveća blagodat  podijeliti radost života sa drugima.

Uz molbu Allahu dž.š.da ukabuli sve naše ramazanske ibadete, svima vama i vašim porodicama čestitamo nastupajuće mubarek dane Ramazanskog bajrama sa željom da bajramski dani unesu radost u naše domove i povežu naša srca u ljubavi i pažnji.

 

 

                                                                                                                  Gl. imam

                                                                                                                  Refik ef. Hodžić

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši