Ambasadorica Yani: Želja nam je da BiH ukine vize za indonežanske turiste (VIDEO)

Ambasada Indonezije u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u rezidenciji ambasadorice te zemlje u Sarajevu prijem u povodu 51. godišnjice osnivanja Saveza država Jugoistočne Azije – ASEAN, a domaćin je bila ambasadorica Amelia Achmad Yani.

Proslavi su prisustvovali predstavnici ambasada u BiH, država članica ASEAN-a, Indonezije i Malezije, sa porodicama.

Ambasadorica Yani je podsjetila da je ASEAN savez deset država.

– Naš je plan da u budućnosti sarađujemo s Balkanom, uključujući i BiH. Cilj nam je da saradnju ostvarimo prvenstveno na ekonomskom planu – rekla je ambasadorica Indonezije.

Indonezija je do sada, naglasila je, sa BiH sarađivala u sektoru turizma, obrazovanja i trgovine.

– Uspostavili smo saradnju s pet bh. univerziteta, nastojimo da se i dalje povezujemo – navela je ambasadorica Yani.

U vezi s turizmom posebno je istaknula da je Indonezija sa 169 država ostvarila saradnju u pogledu ukidanja viza za turistički boravak do 30 dana, uključujući i BiH. Želja te države, potcrtala je, da BiH u budućnosti za indonežanske turiste ukine vize.

Ambasador Malezije u BiH Zakri Jaafar istakao je da ASEAN kao organizacija promovira zajedništvo, prosperitet, stabilnost i ekonomsku održivost.

Naglasio je da se predstavništva dvije azijske države u BiH trude da ostvare što veći utjecaj, kroz kulturu, obrazovanje i ekonomsku podršku.

– Kroz sve ove godine smo dokazali da želimo biti istinski partneri i da želimo pomoći ovu državu – kazao je Jaafar.

Dokaz tome je, dodao je, prisustvo Malezije i Indonezije na Sarajevo Business Forumu.

– Mi ne želimo samo da budemo ovdje, želimo da pomognemo BiH – poručio je ambasador Jaafar.

Izrazio je nadu da će i druge članice ASEAN-a otvoriti predstavništva u BiH.

ASEAN je regionalna međunarodna organizacija država u Jugoistočnoj Aziji, organizirana 1967. godine s ciljem razvoja međusobnih političkih, privrednih i kulturnih odnosa te promocije regionalnog mira i stabilnosti. Sjedište ASEAN-a je u Jakarti.

Izvor: FENA

The post Ambasadorica Yani: Želja nam je da BiH ukine vize za indonežanske turiste (VIDEO) appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]