Akcija SIPA-e: Uhapšen Adnan Šabić, direktor rudnika Đurđevik

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros bivšeg direktora Rudnika Đurđevik Adnana Šabića, zbog sumnje da je oštetio ovaj rudnik za oko 1.9 miliona KM.

Kako je potvrdio glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović, prema nalogu ovog tužilaštva ranije su obavljeni pretresi, a Šabić je osumnjičen za malverzacije pri javnim nabavkama.

“Riječ je o tenderu u vezi s javnom nabavkom nafte i naftnih derivata iz 2006. godine, kada je izabrao skupljeg ponuđača, zbog čega je tom prilikom rudnik oštećen za više od 750.000 KM. Nakon toga, kompanija koja je bila najpovoljnija na ovom tenderu uložila je žalbu, te je po osnovu Zakona o javnim nabavkama naloženo da se ovoj kompaniji isplati 1.150.000 KM, jer je svjesnom greškom uprave rudnika ova kompanija izgubila posao”, pojasnio je Arnautović.

Ukupna šteta po Rudnik Đurđevik uz ovom slučaju iznosi 1.9 miliona KM, a rudnik je naftu vrijednu 11.5 miliona KM platio skoro 13 miliona KM.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]