Agencija za statistiku BiH uništila orginalne popisnice građana sa popisa stanovnoštva iz 2013!

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u augustu 2017. godine donijela je novo Uputstvo o utvrđivanju kvalifikacija, broja, imenovanju i razrješenju i obuci članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini. Ovim uputstvom u članu 10. stav 1. tačka f)  Centralna izborna komisija BiH od kandidata koji se prijave za izborne komisije traži i da od Agencije za statistiku BiH dostave „uvjerenje o izjašnjenju o nacionalnoj pripadnosti imenovanog člana izborne komisije, sa posljednjeg popisa stanovništva provedenog na državnom nivou“.

Međutim, prema informacijama do kojih je došao BNN.BA, Agencija za statistiku BiH ne može izdati uvjerenje o izjašnjavanju o nacionalnoj  pripadnosti po posljednjem popisu ni za jednog državljanina BiH jer te podatke ne posjeduje!

Kako bismo provjerili istinitost tih informacija Redakcija BNN.BA se službenim upitom obratila Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine, Federalnom zavodu za statistiku i Republičkom zavod za statistiku Republike Srpske za dostavljanje odgovora na pitanja kako čuvaju podatke i popisni materijal, da li je, po čijem nalogu i čijom odlukom  došlo do spaljivanja ove arhivske građe i kako obezbjeđuju tačnost podataka koje prezentiraju?

Na ova postavljena pitanja sve tri statističke institucije u BiH su dostavile svoje odgovore kojim su u potpunosti potvrdili naše informacije. Agencija za statistiku BiH je popisnice sa popisa iz 2013. godine obradila, sa svake je obrisala imena i matične brojeve i iste je skenirala, a zatim je svu arhivsku građu odnosno sve originalne popisnice spalila! Ostali su samo podaci bez imena u elektronskoj formi kojima se ne može utvrditi autentičnost jer ne postoje originalne popisnice sa kojima je te podatke moguće uporediti.

Općepoznata je činjenica da nijedan dokument koji ne postoji u originalnom obliku nije zakonit kao dokaz i nije upotrebljiv. Nakon toga, kako je navedeno u odgovoru koji su nam dostavili, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je u periodu od 20.12.2016 do 06.01.2017. godine, izvršila uništavanje kompletne popisne građe sa popisa iz 2013. godine, tako što je spalila sve popisnice koje su popunjavali građani BiH, s tim što je svakoj od statističkih institucija predat štampani uzorak popisnog materijal i to samo par hiljada komada.

Obzirom da je ovaj popisni materijal od suštinske i historijske važnosti za Bosnu i Hercegovinu jer se radi o prvom popisu stanovništva nakon rata 1992-1995 i da je kao takav trebao biti proglašen trajnom kategorijom i sačuvan kao dio neprocjenjive arhivske građe, postavlja se pitanje iz kojeg razloga je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, u novembru 2016. godine donio pravilnik o uništavanju ovih popisnica bez prethodne saglasnosti u najmanju ruku Vijeća ministara BiH, a o ovome bi trebao odlučivati i Parlament BiH? Ovakvom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH, država i građani BiH su ostali bez originalne dokumentacije sa popisa iz 2013. godine što je skandalozno i nedopustivo, ali je od svih država na svijetu,  moguće jedino u Bosni i Hercegovini.

Republički zavod za statistiku RS u odgovoru kojeg su nam dostavili navodi da sve poslove u vezi popisa stanovništva i čuvanja dokumentacije vrši Agencija za statistiku BiH, u skladu sa Zakonom o arhivskoj građi i Arhivu BiH i  podzakonskim aktima donesenim na osnovu ovog zakona, dok Federalni zavod za statistiku u svom odgovoru ističe da su nadležnosti Agencije za statistiku BiH propisane zakonom, te da je stav Federalnog zavoda za statistiku da se popisna građa trajno čuva o čemu su i obavijestili Agenciju za statistiku BiH.

Također, jedno od pitanja koje je BNN.BA postavio bilo je i  kakav je status popisnog materijala sa popisa iz 1991. godine u BiH, na šta su sve tri statističke institucije dostavile odgovor da je taj popis provodio Savezni zavod za statistiku SFRJ i da je na teritoriji BiH za njegovo provođenje na terenu i čuvanje materijala bio zadužen Republički zavod za sttistiku BiH, kao i da je za  taj popisni materijal sada zadužen Federalni zavod za statistiku što su potvrdile sve tri ove statističke institucije. Federalni zavod za statistiku kao odgovor na ovo pitanje još je dodao i podatak da se originalna popisna građa sa popisa iz 1991. godine nalazi u ovom zavodu i da ju je Federalni zavod za statistiku proglasio trajnom kategorijom koja se mora čuvati i ne može biti uništena.

Također, samo se nameće i pitanje zbog čega je Centralna izborna komisija BiH donijela Uputstvo kojim od kandidata za izborne komisije traži dostavljanje dokumenta o izjašnjenju o nacionalnoj pripadnosti od Agencije za statistiku BiH kojeg nije moguće pribaviti, jer je originalna popisna dokumentacija kojom se dokazuje nacionalna pripadnost uništena?

Kako ne bi došlo do manipulacija sa mogućnošću održavanja narednih izbora, potrebno je da Visoki predstavnik u BiH od CIK-a zahtijeva da ovu odredbu stavi van snage ili da je sam Visoki predstavnik izmijeni. U suprotnom, obzirom na to kako se stvari sada odvijaju, doći će do velikih manipulacija sa izbornim procesom od strane vladajućih struktura.

 

Izvor:  BNN.BA

The post Agencija za statistiku BiH uništila orginalne popisnice građana sa popisa stanovnoštva iz 2013! appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]