X
    Categories: Vijesti

Adisa Gačić, koja je usmrtila biciklistu u Zenici, proglašena neuračunljivom (VIDEO)

Tvrđava Gradina Srebrenik

Adisi Gačić (30) iz Zenice, koja je 30. augusta ove godine oko 14.15 sati na raskrsnici u Novom Radakovu pregazila svog sugrađanina, biciklistu Vladimira Andrijevića (69) koji je preminuo na licu mjesta, danas je u Kantonalnom sudu izrečena mjera privremenog prisilnog smještaja u psihijatrijsku ustanovu i to u trajanju od šest mjeseci.

Sudija Nermin Tešnjak izjavio je da je neuropsihijatrijskim vještačenjem dokazano da je Adisa Gačić nesreću izazvala u stanju neuračunljivosti, odnosno usljed hronične bolesti paranoidne shizofrenije koja je trajne prirode. U vanparničnom postupku Općinski sud u Zenici treba odlučiti u kojoj će ustanovi Gačić biti privremeno prisilno smještena, a do tada će joj biti produžen pritvor.

Istragom je utvrđeno, da je Gačić, vozilom ‘audi’ A-4, čiji je vlasnik njen otac, kolonu vozila pretekla na mjestu gdje to nije dozvoljeno, nakon čega je brzinom većom od 100 km/h udarila biciklistu Vladimira Andrijevića nanijevši mu teške povrede od kojih je preminuo na licu mjesta.

Minimalni pritvor od šest mjeseci u psihijatrijskoj ustanovi

Vijeće Kantonalnog suda u Zenici potvrdilo je danas da je Zeničanka Adisa Gačić (30), koja je 31. avgusta ove godine, vozeći velikom brzinom kroz raskrsnicu kod Doma penzionera u Zenici, usmrtila Vladimira Andrijevića (70) iz Zenice, počinila krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom u stanju neuračunjivosti, javio je dopisnik Agencije ONASA.

Ona će biti smještena u neku od psihijatrijskih ustanova zatvorenog tipa na minimalni period od šest mjeseci.

Ovakvom odlukom Vijeće Kantonalnog suda potpuno je prihvatilo nalaz tima vještaka sa Neuropsihijatrijske klinike u Sarajevu i prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

Advokat Sulejman Kapetanović, koji je najavio žalbu na presudu, smatra da se Adisa Gačić morala odmah uputiti na liječenje, te da se ovakvom odlukom “krše njena ljudska prava, jer u BiH ne postoje odgovarajući uslovi za smještaj takve vrste bolesnika”.

Insistira da se liječenje nastavi na klinici u Bernu, Švicarska, gdje je Adisa Gačić boravila 10 godina.