Tvrđava Gradina Srebrenik

2012.: Prijeti nam umanjenje plaća i veća nezaposlenost

Zbog sve evidentnijeg pada potrošnje, prouzrokovanog smanjenjem kupovne moći građana, 2012. godina u našoj zemlji proteći će u znaku znatnog umanjenja plaća u privatnom sektoru.

Izjavio je to za “Avaz” ekonomski analitičar prof. dr. Vjekoslav Domljan, navodeći da bi ova godina mogla ostati upamćena kao ona s velikim gubitkom radnih mjesta, odnosno znatnim smanjenjem ekonomskog rasta.

Porast cijena

– Kupovni fondovi formiraju se iz dohodaka koje građani ostvaruju. Ako nema investicija s jedne, a ni privatne potrošnje s druge strane, onda nema rasta dohodaka, jer nema tražnje za robom. Ova godina donijela je udar na cijene, zatim usluge, pogotovo telekom operatera. Privatni sektor doveden je u izuzetno lošu poziciju – upozorava Domljan.

Bh. vlasti, a pogotovo federalne, smatra on, ušle su u ovu godinu bez ikakvih programa za rješavanje ovih problema. Sve se, kaže on, dešava stihijski, spontano, bez usaglašenog djelovanja. Vlasti, dodaje on, ne pokazuju da mogu krizu staviti pod kontrolu.

– Politika mora utjecati na snižavanje cijena usluga, pogotovo usluga telekoma, koji se hvale visokim prihodima. S jedne strane imamo kompanije koje ostvaruju ekstraprofit, a u drugima minus. Zašto iz dobiti iz jednog sektora ne pokrivamo veliki minus iz drugih – upitao je naš sagovornik.

Govoreći o opadanju kupovne moći i potrošnje, ekonomski ekspert Zlatko Hurtić kaže za naš list da je to osnovni indikator da se nalazimo u recesiji.

Drastični potezi

– Količina novca u opticaju, koja je raspoloživa za potrošnju u domaćinstvima, sve je manja. Firme, suočene s problemima, smanjuju troškove, a nemamo javnih investicija u infrastrukturu preko kojih bi se potrošnja mogla generirati. Ovako će sljedećih pet godina biti izuzetno teško. Potrebni su nam drastični potezi – naglasio je Hurtić.

(Avaz)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši