Srebrenik.NET / Tehnologija / Info Vijesti / Štetan utjecaj društvenih mreža bitan kao klimatske promjene

Štetan utjecaj društvenih mreža bitan kao klimatske promjene

Društvo bi trebalo biti svjesno potencijalno štetnog utjecaja efekata interneta, društvenih online mreža i kompjuterskih igara na mozak, rekla je za “Daily Telegraph” Susan Greenfield, vodeći britanski stručnjak iz psihijatrije.

Jedna od britanskih najistaknutijih feminističkih naučnica tvrdi da je ovo pitanje gotovo jednako važno kao i klimatske promjene.

“Smatram da je kvalitet našeg postojanja ugrožen. Moramo razgovarati o tome, potrebna nam je debata i moramo uložiti mnogo više truda. Potrebno je da ovo prepoznamo kao problem umjesto da ga guramo pod tepih”, rekla je Greenfield.

Ona je istakla da trebamo biti svjesni da ove stvari donose promjene u naše živote i da moramo uvidjeti da li je to dobro ili loše.

Greenfield je rekla da smo zahvaljujući informacionim tehnologijama dobili neke pozitivne stvari, ali i da moramo biti vrlo oprezni cijene koju zbog toga plaćamo.

Moguće prednosti tehnologije su veći IQ, bolje pamćenje i brže procesiranje informacija.

S druge strane, društvene mreže mogu smanjiti saosjećajnost, upozorava Greenfield.

Korištenje pretraživača u pronalaženju činjenica može smanjiti našu sposobnost učenja dok kompjuterske igre mogu osobu učiniti nepromišljenom u svakodnevnom životu.

“Mi bi trebali biti gospodari a ne robovi tehnologije, koju bi trebali koristiti za uzbudljive i ispunjavajuće stvari”, rekla je Greenfield.

Ostavi komentar