Srebrenik.NET / Tehnologija / Info Vijesti / Kratki talasi – radio klub EBS

Kratki talasi – radio klub EBS

“Pitati će vas na ispitu i šta je struja, znaš li šta je struja ?” Ovaj, pa struja je … – pokušao sam kao 13-to godišnjak da odgovorim na to pitanje. ” ,,Usmjereno kretanje elektrona“ , to zapamti i napiši ako bude na testu“ – reče mi i ode. I ponavljao sam taj odgovor dok sam išao stepenicama u “Crvenu salu” Doma Kulture u Srebreniku. Tako je počelo moje bavljenje radio amaterizmom, sredinom 80-tih prošlog stoljeća :). Nakon položenog ispita dobili smo licencu “C kategorije” i bili smo radio amateri sljedeće dvije-tri godine, zavisno od toga koliko je koga držao taj entuzijazam. Imali smo u lokalnom srebreničkom klubu YU 4 EBS i neku staru radio stanicu, koja je sigurno bila odlična za one uslove. Morzeovom azbukom smo slali kratke poruke u svijet ili bismo sa “CQ CQ CQ “Yu4EBS”” pričali u mikrofon pa se na kratkim talasim čuli sa nekim radio amaterom koji je tada upravo bio na istoj frekvenciji i ispred svoje radio stanice tražio sagovornika. Slali smo i radio amaterske kartice običnom poštom, kao dokaz da smo komunicirali sa nekim putem radio talasa.

A danas 🙂 … Šta se sve nije promijenilo u zadnjih 20-25 godina ? Ali nećemo sada o tome.
Dovoljno je reći da sada svako od nas nosi malu radio stanicu u džepu, komunicira putem kratkih poruka sa prijateljima, šalje mail ili obnavlja profil na fejsbuku :).

A radio kluba iz priče na početku više nažalost nema :(.

Na web stranci Univerziteta Twente iz Holandije možete da pogledate kako izgledaju kratki radio talasi :). Studenti su napravili uređaj sa kojim je moguće upravljati kratkotalasnim prijemnikom. Jednostavno klikajte malo po stranici i poslušajte neku od svjetskih radio stanica koje emituju na kratkim talasima.

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

Interna vijest za prave radio amatere:

Ako ukucate pravu frekvenciju čuti ćete da radio stanica UVB-76 (4.625MHz) još uvijek emituje :).

73,
OmerBeg

:)))

Ostavi komentar