Srebrenik.NET / Tehnologija / Info Vijesti / Hocu i ja ovako ….

Hocu i ja ovako ….

Hocu i ja ovako da napravim web stranicu a i znam ja to ba nije to nikakav pos’o :-).

Nije problem ba, evo da Vam pomognem:

Od prije 15-tak godina pa do danasnjeg doba desila se jedna velika revolucija u razvoju programa za prikazivanje stranica. Prije su to bili staticki dokumenti koji su preko word-a ili tekst fajlova konvertovani u HTML. Tek kasnije su poceli da se koriste skriptni jezici da bi se HTML stranice pravile direktno iz baza podataka. Danas, u profesionalnom okruzenju, najvishe koristim programske jezike java, perl, python i ruby. PHP, iako programski jezik koji je prvi izbor prilikom razvijanja prototip web aplikacija, smatra se ipak drugom kategorijom programskih jezika i nije dovoljno siguran za informacije koje moraju biti 100 sigurne i validne ali je sasvim dovoljan za nebrojene web stranice koje bash zahvaljujuci PHP-u imamo na internetu.

U osnovi danas vama nije potrebno da budete programer da bi ste pokrenuli web stranicu i/ili blog. Posto vecina hoce da ima svoj blog za takvo sto je dovoljno da sebi instaliraju najpoznatiji blog alat : WordPress. Instalacija je jednostavna i u dva koraka, sve sto vam prije toga treba je webhosting i domena.  Kako recimo izgleda jedna web stranica koja radi sa wordpress programom pogledajte ovdje: www.wap.ba

Webhosting mozete povoljno dobiti kod mene kao i registraciju internacionalnih domena. U slucaju da negdje zapne sa instalacijom tu sam takodje da vam pomognem.

Ako zelite da pokrenete neku malo vecu web stranicu tada instalirajte joomla CMS. U osnovi je ovo program sa kojim mozete da upravljate stranicama koje su velike i/ili prelaze velicinu Srebrenik NETwork stranice.
Medjutim morate dobro znati sta podesavate i dobro se razumjeti u strukturu i citavu filozofiju koja stoji iza joomla programa. Za takvo sto vam savjetujem da sebi nadjete nekoga ko ima pojma o tim stvarima

Webhosting koji ce vam tada trebati ako stvarno mislite da ste u stanju da sakupite preko 1000 posjetilaca dnevno je malo skuplji od 5EUR mjesecno za blog hosting :). Ipak vam treba server koji ce sve sto
zelite da CMS (joomla) radi i to podesite moci i da proracuna :-), ali dogovoriti cemo se :-).

U slucaju da vam posjeta raste i imate preko 10000-15000 posjetilaca dnevno kao recimo www.oglasi.com ili www.mp3.ba tada cemo napraviti rjesenje koje ce raditi na nekoliko servera u isto vrijeme a sve tako zapakovano da ni u jednom momentu necete imati problema sa dostupnoscu vase web stranice.

Naravno imate ideju a i novaca da istu realizujete, treba vam neko ko ce vas posavjetovati kako da krenete u pravom smjeru, pa javite se :-), biti ce mi drago posavjetovati vas.

SdP
OmerBeg
[email protected] com
www oglasi com

Ostavi komentar