Srebrenik.NET / Sport / Košarka / Da li nas je prokleo – Aco Petrović

Da li nas je prokleo – Aco Petrović

Pobijediti Litvaniju na Evropskom prvenstvu, i to ne samo pobijediti nego ganjati razliku nad viceprvakom Evrope nije mala stvar.

Derbi utakmica A1 Lige FBiH između Slobode i Sparsa u tuzlanskom Mejdanu. Puna dvorana, sve što vrijedi u košarkaškim krugovima u BiH tu noć je bilo tu. To je ujedno bio i početak karijere novog trenera Slobode Damira Mulaomerovića. Odjednom puna dvorana ustaje i pozdravlja aplauzom čovjeka koji je svojim ulaskom zasjenio sve u dvorani. Aco Petrović, selektor seniorske reprezentacije BiH.

Lično sam ustao i aplaudirao legendi ali sam pretpostavljao da bi taj aplauz mogao biti kraj karijere našeg selektora. Čovjek koji je samom svojom pojavom u BiH unio onaj nekadašnji duh košarkaške igre koji je vladao na ovim prostorima. Iskreno u njegovoj igri nisam ništa vidio spektakularno. Malo više skok šuteva sa vrha kapice, Mirzinih “ludih” trojki ali ljudi to vole i svi smo pratili i bili uz reprezentaciju.

Jusuf Nurkić, momak iz Živinica koga se sjećam dok je bio pionir. Dobiti takvog igrača na poziciji koja nam je uvijek nedostajala. Ali jednostavno dobiti, samo se pojavio sam Bog ga poslao. Kako smo ga dobili tako i izgubili. Ode Juka i ne pojavi se više…

Prebolismo Jusufa, dobismo Island i Britance ali desi se nešto najgore. Nekadašnji evropski prvak KK Bosna nakon dugog niza grcanja u dugovima je morala potpisati kapitulaciju. Ne vjerujem da ima iko u BiH da mu je drago… Svjesni smo komercijalizacije ali zar nije postojao interes državnih insitucija ako ništa onda zbog imena Bosna i simbolike koju on predstavlja da se sačuva. Izgleda da nije…

Gasi se KK Student, A1 liga FBiH će se igrati a da li će se završiti upitno je. U A2 Ligi u prvom kolu će se odigrati samo tri utakmice jer liga broji samo 7 ekipa.

Šta će biti dalje, vrijeme će reći. Možda je ovo neki novi početak. Sama pomisao na petorku BiH na Evropskom prvenstvu Gordić-Đedović-Teletović- Kikanović-Nurkić i uz trenera Ivanovića nam daje nadu za spas košarke u BiH.

bosna-tim-grenobl640