Srebrenik.NET / Sport / Fudbal / Kapiten Spahić: Idemo na prvo mjesto

Kapiten Spahić: Idemo na prvo mjesto

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić ponovo će povesti suigrače u novi kvalifikacioni ciklus. Ovog puta cilj je Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Igrači jedva čekaju utakmice. Premijera u Luksemburgu je večeras, a očekivanja su pobjednička.

Dobra atmosfera

– Svi smo malo nervozni. Jedva čekamo utakmicu. Nije to neka strašna nervoza nego iščekivanje početka. Želimo pobjedu i znamo da smo bolji zato što smo kvalitetniji, a ne zato što smo bahati.

Atmosfera je uvijek dobra pa nema razloga da bude drugačije i sada. Spremni smo za početak kvalifikacija i nadamo se prvim bodovima – govori Spahić.

Uz Kenana Hasagića, on je jedini koji je prije sedam godina igrao u dva meča s Luksemburgom, u kvalifikacijama za EP 2004. godine.

– Sergej je ovdje zabio gol glavom nakon jednog prekida u drugom poluvremenu. Imali smo problema, jer smo promašili dosta šansi na početku. Zato je potrebno načeti ih što prije.

Ako se to ne desi, mogu nam napraviti problem. To vrlo dobro znamo, imamo iskustva iz takvih mečeva. Zato bi bilo odlično kada bismo iskoristili prvu priliku i rano poveli. Tako bismo skinuli veliki teret s leđa i mogli bismo opušteno odigrati ostatak utakmice – kaže Spahić.

Želja igrača

Nakon Luksemburga, na Koševo dolazi Francuska. Uoči ovog meča kapiten želi naglasiti nešto posebno.

– Moramo prestati razmišljati kao gubitnici. Stav da ćemo se boriti s Rumunima za drugo mjesto je upravo to. Zašto ne bismo bili prvi? To je ono što ja želim, a siguran sam i svi igrači.

Zar trebamo biti drugi, opet ići u plej-of sa nekim superjakima i navijačima i sebi kidati nerve? Treba reći da idemo na prvo mjesto, jer to možemo – poručuje Spahić.

Svaki selektor donosi nešto novo

Spahić je igrao pod Blažom Sliškovićem, Mehom Kodrom, Miroslavom Blaževićem, a danas i Safetom Sušićem.

– Svaki selektor donosi nešto novo. Sigurno je svaki od navedenih želio reprezentaciji najbolje. Svi imaju svoje ideje, a na nama, igračima, je da ih provedemo što bolje možemo.

Takav je slučaj i sa Sušićem. Donio nam je disciplinu i profesionalizam. Nadam se da ćemo s njim biti uspješni i otići na EP – govori Spahić.

[www.avaz.ba]

Ostavi komentar